MTI

| 2021. 12. 17. – 14:30 | Kína |
Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön mintegy harminc kínai biotechnológiai és biztonságtechnikai céget, valamint kormányhivatalt sújtott szankciókkal. Fotó: Internet

Hirdetés

A kínai külügyminisztérium pénteken tiltakozott az amerikai kormány egy nappal korábban bejelentett, kínai vállalatokat és kormányhivatalokat érintő szankciói ellen, melyeket Washington az északnyugat-kínai Hszincsiangban élő ujgur kisebbség emberi jogainak vélt megsértésével indokolt.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az Egyesült Államok lépése súlyosan aláássa a piacgazdaság alapelveit és a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi szabályokat, továbbá jelentős mértékben károsítja a kínai intézmények és vállalatok érdekeit - írja az MTI.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy Washington fenntartások nélkül használ fel bármilyen eszközt Kína bemocskolására.

Vang a "hiba azonnali orvoslására" szólította fel az Egyesült Államokat, hozzátéve: Kína minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megvédje a kínai intézményeket és vállalatokat megillető jogokat és azok érdekeit.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön mintegy harminc kínai biotechnológiai és biztonságtechnikai céget, valamint kormányhivatalt sújtott szankciókkal. A döntés alapján amerikai cégek külön hatósági engedély nélkül nem adhatnak el műszaki alkatrészeket egyebek mellett a kínai katonaorvosi akadémiának és 11 kutatóintézetének, amelyek a többi közt biotechnológiai kutatásokkal segítik a kínai hadsereget.

Az amerikai szenátus emellett csütörtökön egyhangúlag fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely egy sor különböző, Hszincsiangban gyártott árucikknek az Egyesült Államokba történő bevitelét tiltaná meg,

hacsak a beszállítók nem tudják igazolni, hogy a szóban forgó termékek előállításakor nem alkalmaztak kényszermunkát.

Több emberi jogi szervezet vádolja a kínai hatóságokat azzal, hogy Hszincsiangban legalább egymillió muszlim vallású ujgurt zártak "átnevelőtáborokba", és kényszermunkát végeztetnek velük. Kína rendszeresen tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a Hszincsiangban alkalmazott intézkedések a terrorizmus és a szeparatizmus elleni küzdelmet szolgálják.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.