HáziPatika.com

| 2021. 12. 17. – 20:09 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szőlő az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon - nagy részéből bor készül, de frissen is mindenhol népszerű csemege. Az egészségünkre is jó hatással van, hiszen hozzájárul a daganatos betegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez is.

Az éhséget és a szomjat is csillapítja

A szőlő magas víztartalmának köszönhetően jól csillapítja a szomjat és az éhséget is, ugyanakkor ahhoz képest, hogy mennyi értékes tápanyagot tartalmaz, a kalóriatartalma viszonylag alacsony. Egy átlagos adagnyi (vagyis egy csészényi - 150 g) szőlő nagyjából 32 szemet tartalmaz. Ebben az adagban 1 gramm fehérje, 0,24 gramm zsír, 1,4 gramm rost és 104 kalória található - írja a Házipatika.com.

A szőlő vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, egy csészényi mennyiségben 16,3 mg C-vitamin, 288 mg kálium, 10,6 mg magnézium található, és ennyi szőlő a szükséges napi K-vitamin-mennyiség negyedét is fedezi.

A szőlő hatásai az egészségünkre

A szőlőben nagy mennyiségű antioxidáns található. Ezek a polifenolok hozzájárulhatnak bizonyos daganatos betegségek megelőzéséhez, illetve a már kialakult tumor növekedésének lassításához. A kutatások szerint a szőlőfogyasztással csökkenthetjük a nyelőcső-, szájüregi-, tüdő-, méh-, hasnyálmirigy-, prosztata- és vastagbélrák kialakulásának esélyét. 

Védi az ereket

A szőlőben található antioxidánsok, például a quercetin nevű polifenol természetes gyulladáscsökkentő, mely védi az ereket a meszesedéstől és az LDL-koleszterin káros hatásaitól. A gyümölcsnek vérnyomáscsökkentő tulajdonságai is vannak. A szőlő káliumtartalma is hozzájárul a szív egészségéhez: egy kutatás szerint azoknál, akik naponta nagyjából 4000 mg káliumot fogyasztottak, felére csökkent az ischémiás szívroham kialakulásának kockázata.

Jót tesz az emésztésnek

A szőlőben található rost és a magas víztartalom segítségével normalizálhatjuk az emésztésünket, ezért ez a gyümölcs híresen hatékony a székrekedés ellen - a székrekedés pedig hozzájárul például az aranyér kialakulásához.

Allergia ellen?

A szőlő gyulladáscsökkentő hatásait az allergiások is kihasználhatják. Bár eddig csak állatkísérletekkel sikerült bizonyítani, de a szőlőben található quercetin csökkentheti az allergiás tüneteket, így az orrfolyást, a szemproblémákat és a kiütéseket is.

Kordában tartja az Alzheimer-kórt

A szőlőben található másik összetevő, a rezveratrol szintén több kutatás tárgya volt a közelmúltban. Az eredmények szerint a fogyasztása hozzájárul az Alzheimer-kórkordában tartásához, a menopauza kellemetlen tüneteinek csökkentéséhez és a diabétesszel összefüggő neuropátia és retinopátia kialakulásának esélyét is csökkenti.

Mikor vigyázzunk a szőlővel?

Érdemes óvatosan fogyasztani a szőlőt abban az esetben, ha valaki béta-blokkolót szed (ez ugyanis emelheti a vérben lévő kálium szintjét, így felborulhat a szervezet ásványianyag-egyensúlya), illetve, ha valakinek ismert vesebetegsége van. Szintén mértékkel fogyasszák a szőlőt a diabéteszesek, annak magas cukortartalma miatt.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.