MTI

| 2021. 12. 18. – 07:07 | Lengyelország |
Fehéroroszországba szökött egy, a lengyel-fehérorosz határon szolgáló lengyel katona, közvetlen feletteseit leváltották  - közölte pénteken  a varsói  nemzetvédelmi tárca. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Fehéroroszországba szökött egy, a lengyel-fehérorosz határon szolgáló lengyel katona, közvetlen feletteseit leváltották  - közölte pénteken  a varsói  nemzetvédelmi tárca.

A szökésről a lengyel sajtó számolt be pénteken azt követően, hogy a fehérorosz állami határbizottság (GPK) tudatta: egy lengyel katona menedékjogot kért Fehéroroszországban - közölte az MTI.    

A szökés tényét péntek délután Tomasz Piotrowski tábornok, a lengyel fegyveres erők hadműveleti parancsnoka erősítette meg. A lengyel-fehérorosz határon fennálló válságban a határőrök katonai támogatásáért felelős tábornok arról biztosította a közvéleményt, hogy törekedni fog a szökött katona igazságos megbüntetésére.

Piotrowski azt kérte, hogy a lengyelek a szökött férfi, a katonaságnál 2018 óta szolgáló  Emil Czeczko "egyedi esetét" ne mossák össze a határt védő többi katona képével, valamint ne adjanak hitelt a Lukasenka-rezsim ez ügyben várható manipulációinak.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter a nap folyamán azt közölte a Twitter-fiókján: az előző nap eltűnt katona korábban "komoly konfliktusba került a törvényekkel", és felmondott a hadseregnél. A miniszter nehezményezte, hogy az illetőt  a határvédelmi szolgálatra irányították.

A nemzetvédelmi tárca későbbi Twitter-bejegyzésében az olvasható: Blaszczak döntése alapján leváltották Czeczko három közvetlen felettesét, az illetékes üteg-, szakasz, és századparancsnokot.

A Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt a lengyel határőrség támogatására mintegy 12 ezer katonát mozgósítottak.

Az év eleje óta csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások  által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.