Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 18. – 13:33 | Kárpátalja |
A talajmunka során a felaprított szárakat és gyökérmaradványokat dolgozzuk be a talajba. Aratást követően ezzel a munkafolyamattal meggátoljuk a talaj állapotának romlását. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A mezőgazdaság, mint sok más szakmai tevékenység sikere is több tényezőtől függ és a részletekben rejlik. Az agrárszféra a legkitettebb a különböző időjárási szélsőségeknek, ezek olyan tényezők, melyeket befolyásolni nem tudnak a gazdák, de a megfigyelések, a tapasztalatok, a gyakorlati ismeretek ezek kedvezőtlen hatásait is enyhíthetik.

A nem befolyásolható, külső tényezők mellett a mezőgazdasági termelés sikere a munkafolyamatok helyes elvégzésében rejlik. Tudjuk, milyen fontos a megfelelő magágykészítés, a tápanyagpótlás, a helyes vetés, a minőségi vetőmag, a növényvédelem, de mindig kevesebb szó esik az aratást követően a tarlóápolásról. A kárpátaljai gazdák többsége nem végzi el a mai napig sem ezt a munkafolyamatot, vagy nem megfelelően. Az elmúlt években a szakmai cikkeknek és figyelemfelkeltésnek köszönhetően javuló tendenciát mutat ugyan a helyzet, de az optimálistól sajnos még sok esetben messze állunk.

Miért is fontos ez a munkafolyamat ennyire?

A tarló időszak a talaj megújulásának, pihenésének ideje. Ha nem ápoljuk megfelelően, akkor az nem regenerálódik és állapota jobban romlik, mint a tenyészidőszak alatt. Tarlóhántásnak azt a talajművelő tevékenységet hívjuk, amelyet a talaj felszínén végzünk el az aratást követően. A talajmunka során a felaprított szárakat és gyökérmaradványokat dolgozzuk be a talajba. Aratást követően ezzel a munkafolyamattal meggátoljuk a talaj állapotának romlását. Segítünk abban, hogy a talaj minél megfelelőbb legyen a jövő évi termés minőséges fejlődéséhez. Az optimálisan elvégzett tarlóhántásnak egy sor előnyős hatása van:

  • megkönnyíti a később elvégzésre kerülő talajmunkákat
  • jelentősen növeli a talaj vízbefogadó képességét
  • megőrzi a talaj vízkészletét és elősegíti a talaj élővilágának optimális állapotát
  • jelentős szerepet játszik a kártevők irtásában és a gyomok fejlődésének visszaszorításában.

A talajlazítási munka elvégzése során enyhül a talaj tömörsége. Ennek hatására a talaj térfogattömege csökken, de növekszik a levegőtérfogat százaléka. Ezen felül a talaj vízbefogadó képessége is sokkal jobb lesz, a lazább talajnak köszönhetően. A talaj tömörödése a harmadik leggyakoribb talajt fenyegető tényező a szerves anyag csökkenés, az erózió és a szikesedés mellett.

A szárazanyag-bedolgozás a jelenlegi csapadékos időszakban tárcsával végezhető. Az esős időszak beálltáig nagyon jól lehetett középmély talajlazítást végezni talajlazítóval is. Azonban a csapadékos időjárás miatt már ez nem ajánlott. Az eső beállta után learatott táblákon a szárazanyag bedolgozása a talajba már csak a tárcsával ajánlott.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai még inkább igazolták a tarlóhántás szükségességét. A tavasz nagyon csapadékos volt, a nyár és az ősz aszályos, majd hirtelen csapadékos időszak állt be. A talaj nedvességtartalmának megőrzése és optimalizálása emiatt különösen fontos lett.

Annak ellenére, hogy a tarlóápolási munka elvégzése többletköltséggel jár a gazdák számára, a munkafolyamatot nem szabad kihagyni, hiszen egy megfelelő vízháztartással és élővilággal rendelkező talaj, mely megfelelően regenerálódni tud a tarló időszakban, kamatostól hozza vissza a befektetett munkát és pénzt az aratáskor.

Huszár Tibor,
a KMVSZ falugazdásza

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 50. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.