MTI

| 2021. 12. 02. – 11:11 | Németország |
A német diplomácia leendő vezetője nemcsak az importkorlátozások lehetőségét vetette fel, hanem azt is jelezte, hogy nem zárja ki a pekingi téli olimpia bojkottját. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Keményebb diplomáciai fellépést ígért az általa tekintélyelvűnek minősített rendszerekkel szemben, és nem zárta ki a pekingi téli olimpia bojkottját Németország leendő külügyminisztere egy szerdai interjúban.

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke a taz című - a Zöldekhez közel állóként számon tartott - lap hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy Németország "európai demokráciaként és a transzatlanti demokratikus szövetség" tagjaként "rendszerszintű", rendszerek közötti versengést folytat egy olyan "autoriter rezsimmel", mint Kína - közölte az MTI.

Ezért "stratégiai szolidaritásra" kell törekedni a "demokratikus partnerekkel, hogy együtt védjük értékeinket és érdekeinket, és kitartóan támogassuk ezeket az értékeket külpolitikánkban"

- mondta.

Kifejtette, hogy az "európaiaknak" - vagyis az európai uniós tagállamok közösségének - az együttes gazdasági erejükhöz mért határozottsággal kell fellépniük a Kínával folytatott viszonyban.

Így nem feledkezhetnek meg arról, hogy az EU a világ egyik legnagyobb piaca.

Mint mondta, Kínának komoly érdeke a hozzáférés ehhez a piachoz, és nagy gondba kerülne, ha nem tudná értékesíteni az olyan régiókból származó termékeit, mint Hszincsiang, ahol "a kényszermunka általános gyakorlat".

Baerbock hangsúlyozta, hogy sokkal többet kell használni a közös belső piacot a külpolitika eszközeként.

"Ez azonban csakis akkor fog működni, ha mind a 27 tagállam összefog, és Németország legnagyobb tagállamként nem folytat önálló Kína-politikát, ahogyan azt a múltban tette"

- mondta, hozzátéve, hogy "közös európai Kína-politikára van szükség".

A német diplomácia leendő vezetője nemcsak az importkorlátozások lehetőségét vetette fel, hanem azt is jelezte, hogy nem zárja ki a pekingi téli olimpia bojkottját. "Természetesen az olimpiai játékokat is alaposabban meg kell vizsgálnunk. A kormányok számára több megközelítés lehetséges, és ezekről minden bizonnyal lesz szó az következő hetekben" - mondta arra a kérdésre, hogy miként viszonyul a téli játékok bojkottjának gondolatához.

A várhatóan december második hetében hivatalba lépő új szövetségi kormány külpolitikájának alapgondolataként a leendő tárcavezető kiemelte, hogy "a párbeszéd a nemzetközi politika központi építőköve, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgokat meg kell szépíteni vagy el kell hallgatni".

"Számomra az értékközpontú külpolitika mindig a párbeszéd és a keménység összjátéka" - hangoztatta Annalena Baerbock.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés