Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 20. – 09:40 | Ukrajna |
2021 tíz hónapjában 154 480 közúti baleset történt Ukrajnában, ami 14%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. Fotó: Internet

Hirdetés

2021 tíz hónapjában 154 480 közúti baleset történt Ukrajnában, ami 14%-kal több, mint az előző év azonos időszakában.

Ezeket a statisztikákat a Belügyminisztérium tette közzé.

A Podrobnosti.ua hírportál elemezte az utakon az elmúlt 7 év során történt balesetek adatait. Miért növekszik hazánkban a közúti balesetek száma, és melyek a fő okai?

2021-ben 2592 ember halt meg közúti balesetek következtében.

Ennek megfelelően Ukrajnában átlagosan hárompercenként történik baleset, 15 percenként egy ember megsérül, és három óránként egy ember meghal. A számok egyszerűen kirívóak.

A közúti balesetek leggyakoribb okai Ukrajnában a következőek:

  • a biztonságos közlekedési sebesség túllépése;
  • a manőverezési szabályok megsértése;
  • a kereszteződéseken való közlekedésre vonatkozó szabályok megsértése;
  • a biztonságos távolság be nem tartása;
  • a gyalogátkelőhelyen való áthaladás megsértése;
  • ittas vezetés.

Megállapíthatjuk, hogy a közlekedési szabálysértések automatikus rögzítésére szolgáló kamerák nem befolyásolják a balesetek számát. A legtöbb ilyen kamerát Kijevben és Kijev megyében helyezték ki, ugyanakkor 2021 januárjától októberéig 19%-kal nőtt a balesetek száma tavalyhoz képest.

Ezzel együtt azt is érdemes megjegyezni, hogy Ukrajna legtöbb régiójában csökkent az áldozatokkal járó közúti balesetek száma.

A legjobb dinamika Odessza és Voliny régiókban figyelhető meg. Odessza megyében az ilyen esetek száma 21%-kal, Voliny megyében pedig 20%-kal csökkent.

Kijevben és Kijev megyében 8%-kal csökkent az áldozattal járó balesetek száma (3122 eset a 3381-hez képest).

A legmagasabb baleseti arányt Ivano-Frankivszk és Mikolajiv régiókban jegyezték fel. Mindkét régióban 24%-kal nőtt a közúti balesetek száma.

A halálos kimenetelű közúti balesetek száma az idei év 10 hónapjában 9 százalékkal csökkent 2020 azonos időszakához képest. A legjobb dinamika Zaporizzsja (-27%), Kijev (-21%) és Odessza (-21%) régiókban figyelhető meg. A legrosszabb Ternopil (+ 31%) és Csernyivci megyékben (+ 26%) volt.

Emellett az ukrán járőrrendőrség első helyettesének, Olekszij Bilosickij adatai szerint idén 99 ezer olyan járművezetőt azonosítottak, akik jogosítvány nélkül vezettek (ebből 22 ezer sofőrtől elvették a jogosítványt),

és 113 ittas állapotban történő vezetésről szóló határozatot állítottak ki.

Közigazgatási letartóztatást alkalmaztak 203 ittas vezetővel szemben, 70-től pedig járművét foglaltak le.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ungváron balesetet okozott egy ittas sofőr, majd elmenekült. Ungváron egy ittas sofőr nekiütközött egy útjelző táblának, majd elhagyta a helyszínt.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.