HáziPatika.com

| 2021. 12. 20. – 16:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A legtöbb egészségügyi ajánlás szerint a napi sóbevitel körülbelül 2300 milligramm, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Csakhogy ennél sokan jóval többet fogyasztanak, aminek hosszú távon az alábbi tünetei, jelei is lehetnek.

Duzzadás

Az ujjak, a boka, a lábfej, a lábujjak, illetve a szemkörnyék puffadása is utalhat arra, hogy érdemes lenne kissé visszafognunk a sóbevitelt. A túl sok nátrium hatására szervezetünk ugyanis vizet kezd visszatartani - ez okozza a tüneteket, amelyek megszűnhetnek, ha kevesebb sót eszünk - írja a Házipatika.com.

Csillapíthatatlan szomjúság

A sóban található nátrium segít a szervezetnek fenntartani a folyadékháztartás egyensúlyát. Ha túl sokat viszünk be belőle, akkor a szervezetnek több folyadékra van szüksége, hogy az izmok és a szervek megfelelően tudjanak működni, a szomjúság pedig annak jele, hogy testünk próbálja kiegyenlíteni a só-víz egyensúlyt.

Változások a vizeletben

Ha túl sok sót eszünk, akkor a veséknek többet kell dolgoznia, hogy eltávolítsák a szervezetből. Ez megbetegítheti a veséket, a vizeletürítést pedig nagyon gyakorivá, míg a vizelet színét abnormálisan világossá teheti. Gyakoribb azonban, hogy a só dehidratáló hatása miatt a vizelet besűrűsödik, a vizelés ritkábbá válik, a vizelet színe pedig nagyon sötét sárga, már-már narancsos árnyalatú lesz.

Csontfájdalom

Ha a nagy mennyiségű elfogyasztott konyhasót a vesék nem tudják teljesen kimosni, akkor ez megnövelheti a kalciumvesztést, amit előbb-utóbb a csontjainkban is érezni fogunk. A krónikus kalciumhiány miatt a csontok, a fogak fájni kezdhetnek, és megnőhet a fogvesztés, illetve a csontritkulás esélye is.

Izomgörcsök

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy a nátrium és a kálium egyensúlya ne boruljon fel a szervezetben. Ha a túl sok sós étel fogyasztása miatt ez mégis megtörténik, akkor izmaink fájni, görcsölni kezdhetnek, illetve fájdalmas, éjszakai izomgörcsökkel is számolnunk kell, amelyek ráadásul a pihentető alvást is ellehetetlenítik.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.