MTI

| 2021. 12. 21. – 09:00 | USA |
Ez hatalmas ugrást jelent az egy héttel korábbi, mintegy 12,6 százalékos becsléshez képest. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Egyesült Államokban a múlt heti koronavírus-fertőzések 73 százaléka az omikron variánshoz volt köthető – derült ki amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn közzétett adataiból.

Ez hatalmas ugrást jelent az egy héttel korábbi, mintegy 12,6 százalékos becsléshez képest - írja az MTI.

Az amerikai egészségügyi hatóságok eredetileg 3 százalékra becsülték az említett hétre vonatkozó adatokat,

de később felfelé módosították a számot.

Az omikron koronavírus-változat, amely most az országban a domináns törzs, a második helyre szorította a delta variánst. A CDC becslése szerint a közelmúltban a delta az esetek negyedét okozta. Egyes tagállamokban a fertőzések több mint 90 százaléka az omikron változattal hozható összefüggésbe.

A delta variáns súlyos hulláma nyáron érte el az Egyesült Államokat. Szeptemberben az új fertőzések száma visszaesett, de október óta ismét emelkedett, és különösen az utóbbi napokban nőtt meg erőteljesen.

A világjárvány kezdete óta több mint 800 ezer ember halt meg az Egyesült Államokban koronavírus-fertőzés miatt. Az ország oltási kampánya erősen indult, de az utóbbi időben nehezen haladt előre.

A 330 millió lakos mintegy 61,5 százaléka két vakcinát kapott.

Joe Biden amerikai elnök kedden a világjárványról szóló beszédében a nyilvánossághoz kíván fordulni. A Fehér Ház szerint aggodalomra ad okot a koronavírus omikron variánsának terjedése, de ez nem indok a pánikra.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Magyarország is a tiltott országok listájára került Izraelben. A koronavírus-járványban szerdától az izraeliek újabb tíz országba - köztük Magyarországra - nem utazhatnak. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.