MTI

| 2021. 12. 21. – 14:36 | Lengyelország |
Dezertálással gyanúsította meg a lengyel ügyészség Emil Czeczkót, azt a lengyel katonát, aki a múlt héten Fehéroroszországba szökött. Fotó: Internet

Hirdetés

Dezertálással gyanúsította meg a lengyel ügyészség Emil Czeczkót, azt a lengyel katonát, aki a múlt héten Fehéroroszországba szökött - közölte kedden a lengyel közszolgálati televízió.

A nyomozók azt is vizsgálják, hogy a férfi együttműködött-e a fehérorosz hírszerzéssel, ami életfogytiglani ítéletet is vonhat maga után - írja az MTI.

Varsó pénteken erősítette meg, hogy a migránsválság kapcsán a lengyel-fehérorosz határra kivezényelt mintegy 12 ezer lengyel katona egyike,

a 25 éves Emil Czeczko, átszökött Fehéroroszországba.

A férfi ellen megfogalmazott dezertálás gyanújáról Aleksandra Skrzyniarz, a varsói kerületi ügyészség szóvivője számolt be a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak (TVP Info). A nyomozók szerint Czeczko múlt csütörtökön, a Narewka lengyel településnél működő határátkelő környékén szökött meg szolgálatteljesítés közben.

A dezertálásért egytől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A nyomozók egyúttal azt is vizsgálják, hogy a katona esetleg együttműködött-e a külföldi hírszerzéssel, amely tettért akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat. Az ügyészség most elfogatóparancs kiadását fogja kérni a bíróságtól.

A TVP Info úgy értesült, hogy Emil Czeczkót korábban édesanyja testi és pszichikai bántalmazásáért ítélte el a bíróság, szökése előtt néhány nappal pedig azzal gyanúsították meg, hogy kábítószer hatása alatt autót vezetett.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter már pénteken bírálta,

hogy a büntetett előéletű férfit határvédelmi szolgálatra irányították, és még aznap leváltotta közvetlen feletteseit.

A lengyel-fehérorosz határon csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak év eleje óta. A migrációs nyomás októberben érte el eddigi tetőfokát, az utóbbi időben viszont a határvonal mentén szétszórt csoportok kisebb számú határsértési kísérleteit regisztrálják.

Anna Michalska, a határőrség szóvivője kedden a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta, hogy nagyjából egy hét óta a fehérorosz fél új módszert használ: az egyenruhások az egyik helyen átvágják a drótkerítést, magukra irányítva a lengyel határőrök figyelmét, közben a migránsok a közelben "észrevétlen" próbálnak átjutni lengyel területre.

Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője múlt pénteken azokat a minszki és moszkvai vádakat is kommentálta, melyek szerint Lengyelország több migráns halálát okozta volna.

Hasonló, a fehérorosz és orosz sajtócikkekből idézett állításokat a szóvivő a Nyugat és Lengyelország ellen irányuló információs háború elemének nevezte.

Az orosz és fehérorosz dezinformáció célja az amerikai katonai jelenlét kiszorítása Közép-Európából, valamint a biztonság szintjének csökkentése a NATO keleti szárnyán - írta Zaryn.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.