Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 21. – 10:13 | Ukrajna |
Ha a több személyigazolvánnyal rendelkezők meg akarják tartani valamennyi állampolgárságukat, akkor például nem dolgozhatnak közszolgálati és önkormányzati szervekben. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök öt törvényjavaslatból álló csomagot nyújtott be a Legfelső Tanácsnak a többes állampolgárság kérdésének megoldására.

Lényege, hogy az állam a többes állampolgárságot is megengedje az ukránoknak,

más országok lakosai pedig lehetőséget kapnak az ukrán állampolgárság megszerzésére vagy visszaállítására anélkül, hogy egy másik ország okmányait leadnák - írja a Podrobnosti.ua

Ezt különösen az egyik törvényjavaslat jelzi, amelyet az államfő december 2-án nyújtott be a Legfelső Tanácsnak.

Arra kérik parlamenti képviselőket, hogy zárják ki az állampolgárságról szóló törvényből azt a szabályt, amely szerint "egy külföldi állam állampolgárságának önkéntes megszerzése az ukrán állampolgárság elvesztésének alapja".

Ezt azonban nem mindenki tudja megtenni.

Ha a több személyigazolvánnyal rendelkezők meg akarják tartani valamennyi állampolgárságukat, akkor például nem dolgozhatnak közszolgálati és önkormányzati szervekben, nem férhetnek hozzá államtitokhoz, nem lehetnek párttagok.

Ezt jelzi az egyik - 6369-es - törvényjavaslat normái, amely arra is kötelezi az ukránokat, hogy jelentsék be, ha más államok polgárai is.

Ugyanakkor, ha ezt nem teszik meg időben, a második állampolgárságról szóló információk elrejtése miatt közigazgatási vagy akár büntetőjogi felelősségre vonás járhat.

Azt azonban, hogy a gyakorlatban hogyan fogják nyomon követni a szabálysértőket, egyik javasolt dokumentum sem írja le.

Két további projekt – a 6371-es és a 6370-es számú törvényjavaslat – megtiltja a bíráknak és a vámtiszteknek, hogy több állampolgársággal rendelkezzenek.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a házelnök szerint a kormány határozza meg, mely országokkal jöhet létre kettős állampolgárság. Ukrajnában nem lehetnek többes állampolgárok az agresszor ország állampolgárai.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.