Karpat.in.ua
| 2021. 12. 22. – 20:00 |
Ukrajnának jelentős kártérítést kell kapnia a Budapesti Memorandumot aláíró országoktól, mivel 1994-ben az ország biztonsági garanciákért cserébe lemondott az atomfegyverről. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnának jelentős kártérítést kell kapnia a Budapesti Memorandumot aláíró országoktól, mivel 1994-ben az ország biztonsági garanciákért cserébe lemondott az atomfegyverről. Ukrajnát lényegében becsapták, jelentette ki Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára az Apostrophe TV-nek adott interjújában, számolt be a Szlovo i Gyilo-ra hivatkozva a Karpat.in.ua.

„1994-ben, bocsánat, megtévesztettek bennünket, amikor elvették a nukleáris robbanófejeket.

És hová adták át őket – az Egyesült Államok egyezett meg abban, hogy Oroszország veszi el őket” – emlékeztetett Danilov.

Egyben hozzátette: egy ilyen döntés következtében Oroszország az egész világot, így az Egyesült Államokat is zsarolja, Ukrajna pedig olyan fegyverek nélkül maradt, amelyek megvédhetnék területi integritását.

„Ezért kártérítést kell kapnunk. Nem beszélve arról, hogy semmilyen pénzbeli kompenzációt nem fizettek.  Ma pedig segítségre van szükségünk, különösen a védelmi fegyverek terén” – mondta Danilov.

Leonyid Kravcsuk ukrán elnök 1994-ben aláírta a Budapesti Memorandumot az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Oroszországgal, amely Ukrajna határainak sérthetetlenségét és biztonságát garantálja Kijev az atomfegyverről való lemondásáért cserébe.

Húsz évvel később kiderült, hogy a memorandum kevesebbet ér, mint egy papírlap

– Oroszország elfoglalta a Krímet és Donbász egy részét, London és Washington pedig nem igazán állt ki Ukrajna mellett, csupán szavakra és némi fegyveres segítségre szorítkozott.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Zelenszkij szerint Ukrajna egyértelmű határidőt akar a NATO-tól, hogy mikor léphet be. Ukrajnának világos időtávra van szüksége a NATO-tól, hogy mikor csatlakozhat az Észak-atlanti Szövetséghez. 

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.