HáziPatika.com

| 2021. 12. 23. – 10:11 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A fejbőrünk - bár a legtöbbször haj borítja - ugyanolyan bőr, mint amilyen az arcunkon vagy a testünkön van. Ennek megfelelően mindenkinek másmilyen a fejbőrtípusa. A más típusok pedig más-más ápolást igényelnek.

Az egészséges, szép haj titka az egészséges fejbőr. Ha a fejbőrünk állapota kielégítő, akkor a hajszálaink is egészségesebben növekednek. A megfelelő ápolószerek kiválasztásával pedig az életminőséget, önbizalmat is befolyásoló problémákat kezelhetünk - ezek ugyanis sokkal gyakoribbak, mint azt hisszük. A bőr a fejünkön nagyon érzékeny. Általában minden védelem nélkül van kitéve a káros külső környezeti hatásoknak, a környezetszennyezésnek, pornak, a hajszárító forró levegőjének. Azonban más tényezők, mint pl. a stressz, a kialvatlanság, és a nem kiegyensúlyozott étrend is kedvezőtlen hatással lehet a fejbőr állapotára - írja a Házipatika.com.

Száraz fejbőr

A száraz fejbőr viszket, húzódik, a felszíne matt, különösen mosás után, de általában nem korpásodik. A rajta növő haj is gyakran száraz, töredezett végű, fakó és könnyen kócolódó. A feladat ilyenkor természetesen a fejbőr táplálása, ápolása, hidratálása. Ezt hidratáló és ápoló anyagokkal teli samponokkal, illetve hajmaszkokkal, pakolásokkal és olajokkal érhetjük el.

Zsíros fejbőr

A zsíros fejbőr jellemzője mindenki számára egyértelmű: a fejbőrön túlságosan sok faggyú termelődik, és ez a haj zsírosodásával, lelapulásával jár együtt - ez különösen azért lehet "látványos" mert a zsíros típusú haj általában vékonyabb szálú (és, ha megfelelően van ápolva, igen selymes, lágy). A faggyútermelés természetes folyamat, sőt kifejezetten fontos, hiszen a faggyú védőréteget képez a bőrünkön, segít megtartani a bőr hidratáltságát is. Azonban a túl sok faggyú komoly problémát okozhat - ha egészségügyit nem is, esztétikait mindenképpen. Tennivalónk egyszerű: hagyjuk lélegezni a bőrt, biztosítsunk neki "tisztaságot", de ne tisztítsuk túl, mert ez csak fokozott faggyútermelésre készteti. A nehéz, gazdag samponok, balzsamok helyett használjunk könnyű és frissítő termékeket, hidratáló-ápoló szereket pedig csak a haj végén alkalmazzunk.

Túlérzékeny fejbőr

A fejbőr túlzott érzékenységét számos külső és belső tényező okozhatja, például bizonyos betegségek, gyógyszeres kezelések, és akár allergia is. A fejbőr hiperérzékennyé válása túlzott reakció, intolerancia, vagy nagyfokú irritáció, legáltalánosabb tünetei pedig a feszülő, égető, viszkető érzés és a bőrpír. Ilyen esetben a fejbőrt igyekezzünk megnyugtatni és hidratálni is egyszerre, hogy vissza tudjuk állítani az egészséges egyensúlyát. A kémiai anyagokkal teli szereket azonban kerüljük! Részesítsük előnyben a hipoallergén, színezék- és illatanyagmentes termékeket.

Korpásodás

A korpásodást gyakran bőrirritáció és a fejbőr gyulladása okozza, ami számos okra vezethető vissza, például olyan mikroorganizmusok, mint a Malassezia globosa gomba jelenlétére - azonban ez a gomba az egészséges fejbőrön is megtalálható. A faggyútermelés erőssége a gombák fejlődésének kulcsa, ami a fejbőr megnövekedett sejtmegújulása révén hozza létre a korpát. A korpásodás tipikus tünetei a viszketés és a szemmel látható hámlás. Általánosan a korpásodás két fajtáját különböztethetjük meg: a zsíros és a száraz korpásodást.

A zsíros korpa jellemzői a sárgás gömbölyded alakú korpadarabok, melyek rátapadnak a fejbőrre és a hajszálakra. Mivel könnyen eltömíti a pórusokat, könnyen még fokozottabb zsírosodást - és emiatt fokozott korpásodást - idéz elő. Szélsőséges esetben a hajszálak elveszítését, kopaszodást is okozhat. A száraz korpa ezzel szemben fehér, pergő, hámló darabkákkal és erősen viszkető fejbőrrel együtt jelentkezik. Mindenképpen a korpásodás típusának megfelelő szerrel kell kezelni a korpás fejbőrt, mert ha nem körültekintően választunk sampont, akkor a fejbőrünk állapota könnyen még rosszabbra fordulhat!

A korpásodásnál nemcsak a fejbőrt érdemes vizsgálni, mert vannak bizonyos bőrbetegségek, mint a seborrheás dermatitisz, az ekcéma vagy éppen a pszoriázis, melyek a fejbőrön is megjelenhetnek. Ilyenkor nemcsak helyi, de szisztémás készítmények használatára is szükség lehet a gyógyuláshoz.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.