MTI

| 2021. 12. 23. – 10:30 | Nagy-Britannia |
Oroszországgal kapcsolatot tartva kell törekedni az ukrajnai válság enyhítésére - állapította meg Boris Johnson brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszországgal kapcsolatot tartva kell törekedni az ukrajnai válság enyhítésére - állapította meg szerdai telefonos megbeszélésén Boris Johnson brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár.

A Downing Street esti beszámolója szerint Johnson, aki először tárgyalt hivatalosan az új német kormánykoalíció vezetőjével, gratulált Scholznak hivatalba lépése alkalmából - írja az MTI.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a brit kormányfő és a német kancellár számos nemzetközi kérdésről szót ejtett,

köztük az ukrajnai határok mentén kialakult jelenlegi helyzetről is.

A Downing Street illetékese kiemelte: Johnson és Scholz egyetértett annak fontosságában, hogy kapcsolatot kell tartani Oroszországgal a feszültség enyhítése és a további agresszió megakadályozása végett.

Boris Johnson szóvivője nem tért ki arra, hogy a két kormányfő szerdai megbeszélésén szóba került-e az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 földgázvezeték.

Nagy-Britannia azonban már korábban is alig burkolt utalásokat tett arra, hogy nem tartja szerencsésnek a vezeték megépítését.

Liz Truss brit külügyminiszter a hét vezető ipari hatalom (G7) e hónap első felében tartott liverpooli külügyminiszteri értekezletén úgy fogalmazott: "abszolút szükségszerűség" az orosz földgáz- és energiaszállításokkal szembeni függés csökkentése Európában, részeként egy olyan átfogó stratégiának, amelynek célja

"a nem piaci alapon működő gazdaságokkal, a világpolitika rosszhiszemű szereplőivel" szembeni függés általános csökkentése.

Jövőre a német kormány veszi át Londontól az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán alkotta G7-csoport soros elnöki tisztségét.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.