Hirado.hu
| 2021. 12. 23. – 13:30 | Világ |
Egy kiváló állapotban fennmaradt dinoszauruszembriót találtak egy 66–72 millió éves, Dél-Kínában feltárt megkövesedett tojás belsejében. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy kiváló állapotban fennmaradt dinoszauruszembriót találtak egy 66–72 millió éves, Dél-Kínában feltárt megkövesedett tojás belsejében – írta a Dailymail.

Az embrió a Baby Yingliang nevet kapta, és a Hekou Formáció kőzetében találták meg a kínai Jiangxi tartománybeli Ganzhou városában - közli a Hirado.

A Birminghami Egyetem paleontológusai szerint

a Baby Yingliang a fogatlan, csőrös theropoda dinoszauruszok, azaz az oviraptoroszauruszok fajához tartozott.

A tollas oviraptorokat Ázsia és Észak-Amerika szikláiban találták meg, változatos csőrük és testméretük volt, ami lehetővé tette számukra, hogy sokféleképpen táplálkozzanak.

A most talált példány az egyik legteljesebb ismert dinoszauruszembrió. A testtartása közelebb áll a madarak embriójához, mint a dinoszauruszokéhoz. A dinoszauruszembrió és egy csirkeembrió hasonló módon fekszik a tojásban, amely hasonló kikelés előtti viselkedésre utal.

A Baby Yingliang közeledett a kikelés felé, feje a teste alatt volt, a háta a tojás tompa végébe görbült, a lábai pedig a feje mellett kétoldalt, a tojás két oldalán helyezkedtek el.

„Nagyon izgatottak vagyunk a Baby Yingliang felfedezése miatt.

Remek állapotban maradt fenn, és segít megválaszolni a dinoszauruszok növekedésével és szaporodásával kapcsolatos számos kérdést” – fejtette ki a tanulmány vezető Fion Waisum Ma, a Birminghami Egyetem gerinces paleontológusa.

A maradvány a Baby Yingliang becenevet a hsziameni Yingliang Stone Természetrajzi Múzeumról kapta, amelynek fosszíliagyűjteményei között őrzik. A kutatók úgy vélik, hogy az embrionális oviraptoroszaurusz fejétől a farkáig mintegy 27 centiméteres lehetett, de egy 17 centiméteres tojásban összegömbölyödve fejlődött.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.