HáziPatika.com

| 2021. 12. 25. – 14:07 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ahogy öregszünk, úgy lesz egyre lassabb az anyagcserénk: ez a természetes folyamat az oka annak is, hogy a korral együtt sokakra felkúszik néhány pluszkiló. Jó hír, hogy számos dolgot tehetünk anyagcserénk megváltoztatása érdekében.

Ne hagyjuk ki a reggelit!

Érdemes körülbelül 30 perccel ébredés után enni valamit, nem pedig megvárni, amíg nagyon megéhezünk. Ha szervezetünk jelzi, hogy éhesek vagyunk, akkor csak minimális kalóriát éget, és lassul az anyagcsere. Legjobb, ha sok fehérjét, illetve némi lassú felszívódású szénhidrátot fogyasztunk első étkezésként - írja a Házipatika.com.

Végezzünk súlyzós edzéseket!

Az anyagcsere gyorsításában nagy szerepe van a testmozgásnak, azon belül is a súlyzós edzéseknek, amelyek segítségével növelhetjük az izomsejtek mennyiségét. Minél nagyobb arányú testünkben az izomszövet mennyisége, annál hatékonyabban működik az anyagcsere - nemcsak akkor, amikor edzünk, hanem utána is. A legideálisabb reggel vagy délelőtt végezni a súlyzózást, mert utána egész nap gyorsabb az anyagcserénk.

Együnk fehérjét minden étkezéshez!

Több kutatás is igazolja, hogy a fehérjefogyasztás pozitív hatással van az anyagcserére. Éppen ezért minden étkezésünknek érdemes fehérjét tartalmaznia. Reggelire például ehetünk tojást, tízóraira vagy uzsonnára fehérjeturmixot, ebédünk, vacsoránk pedig tartalmazhat sovány húst és olajos magokat, mellé pedig minél több zöldséget.

Igyunk sok vizet!

A megfelelő hidratáltság több okból is fontos. Sejtjeinknek vízre van szükségük a megfelelő működéshez, ráadásul kutatások igazolják, hogy a dehidratált szervezet kalóriaégetése legalább két százalékkal lecsökken.

Ne éhezzünk!

Ha fogyni szeretnénk, akkor se hagyjunk ki teljes étkezéseket vagy csökkentsük drasztikusan a bevitt kalóriák számát. Ha a szervezet éhezni kezd, akkor lelassul az anyagcsere, és izmot kezdünk lebontani, hogy elegendő energiánk legyen. Nők esetében ez általában olyankor történik, ha a napi kalóriabevitel 1200 kcal alá csökken.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.