Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 26. – 19:09 |

Hirdetés

Mivel az időjárási viszonyok rendkívül kedvezőek a gyümölcsfák metszésére, sokan kérdik tőlem, hogy érdemes-e ilyen korán elkezdeni a metszést. Nem lesz-e majd negatív hatása a gyümölcsfákra?

Igen, a kérdés nagyon időszerű és aktuális. Tudom, hogy a gazdák szeretnék minél hamarabb elvégezni a metszést a kertjükben, de ne felejtsük el, hogy még csak a tél elején vagyunk. A december és a január eleji időszak lényegében még nem bolygatta meg a fák vegetációs kezdetét. A rügyek még nem duzzadtak meg és ez számunkra nagyon szerencsés. Mert még a januári és februári hónapokban biztos lesznek fagyok, amik nagy kárt okozhatnának, ha megkezdődtek volna a vegetációs folyamatok.

Mit kell tudnunk a gyümölcsfák metszéséről? Azzal szeretném kezdeni, hogy akiknek gyümölcsfák vannak a kertjeikben, idejében és szakszerűen végezzék el ezeket a nagyon fontos munkálatokat. A legfontosabb, amit tudni kell mindenkinek, hogy csak jó minőségű metszőollóval metsszünk. Ezzel csak a munkánkat könnyítjük és minőséges munkát végzünk. A mostani kedvező időjárásban legelőször is kezdjük az almatermésűek metszését (alma, körte, birs). Távolítsuk el a beteg (rákos) ágakat! Különös figyelmet fordítsunk a körtefák metszésére, mert a legtöbb körtefajtán már megjelent, de különösen a tavalyi évben az egyik legveszélyesebb és legpusztítóbb karantén betegség, az úgynevezett tűzelhalás, ami óriási károkat okozott már a múlt évben is a körte és az egyes almafajtáknál is. A beteg ágakat távolítsuk el. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy a levelek rá vannak száradva és nem hullottak le. Sajnos egyes almafajtáink is, méghozzá a régiekből (pl. Jonatán) is meg voltak fertőzve ezzel a betegséggel. A tünetek ugyanazok, mint a körtefákon.

Amiről már többször írtam, a csonthéjasokat (kajszi- és őszibarack, nektarin, cseresznye, meggy és szilva) ajánlatos csak virágzás kezdetén metszeni (különösen a kajszi, őszibarack és nektarin), mert csak akkor lehet látni az elfagyott termőágakat és így lehet korrigálni a metszést. A meggyfákon, amelyek a múlt évben erősen meg voltak fertőzve moníliával, az elszáradt ágakat és leveleket gondosan metsszük le! Mert itt van elrejtve a fertőzés, ami majd tavasszal a vegetációs időszakban újabb fertőzést fog okozni. A dió és mogyoró esetében a metszést mielőbb el kell végezni: a diót még szeptember végén, a mogyoró metszését pedig októberben kell elkezdeni, de még most sem késő elvégezni ezen munkálatokat.

A többi munkálatokról majd a következő cikkeimben fogok írni. Nagyon sok minden függ az időjárási viszonyoktól. De szeretném már előre figyelmeztetni a termelőket és a gazdákat, hogy nagyon gondosan végezzük el a metszéseket és utána majd kora tavasszal a falemosatást.

Ha felmerülnek kérdések, szívesen válaszolok Önöknek. Tel. 0975166318 vagy 0503723469.  

Novák András
szaktanácsadó, Terra Dei

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 51. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.