MTI

| 2021. 12. 27. – 17:00 |
Az időben bekövetkezett jegesedés miatt ezen a télen nem kell tartani éhes jegesmedvék portyázásától az Északi-sarkkörön túli oroszországi falvakban. Fotó: Internet

Hirdetés

Az időben bekövetkezett jegesedés miatt ezen a télen nem kell tartani éhes jegesmedvék portyázásától az Északi-sarkkörön túli oroszországi falvakban, az alacsony hőmérséklet miatt a ragadozók szokásos élőhelyükön kereshetnek táplálékot – közölte a WWF Oroszország természetvédelmi szervezet.

Jelenleg nyugodt a helyzet. Ezen a télen időben befagyott a tenger és a jegesmedvék északra vonultak, hogy fókára vadásszanak – mondta Dmitrij Rjabov, a szervezet munkatársa, írja az MTI.

Az elmúlt években a Jeges-tenger partvidékén fekvő falvak lakóit szemétdombokon és szemeteskukákban élelem után kutató alultáplált medvék látványa zaklatta fel.

Mintegy ötven medve közelítette meg a Novaja Zemlja szigetcsoporton élő embereket, hetekig ott bóklásztak, ami két éve szükségállapot kihirdetésére késztette a hatóságokat.

A jegesmedvék rendszerint jégtáblákról vadásznak fókára, az utóbbi években azonban egyre később képződött jég, amely egyre vékonyabb volt és az olvadás is hamarabb kezdődött, ezért a túlélésért küzdő állatok a szárazföldre mentek élelmet keresni, olykor óhatatlanul is megközelítve az embereket – mondta Rjabov.

A sarkvidéki falvak jegesmedve-őrjáratokat szerveztek, hogy elejét vegyék az otthonuk, az iskolák és az emberek elleni támadásoknak. A speciálisan kiképzett járőrök gépkocsin cirkálnak, és világítórakétával riasztják el a ragadozókat.

Kiépítettek egy, a WWF által is támogatott jelzőrendszert, amely riadót fúj, valahányszor jegesmedvét észlelnek a falvakban.

Az elmúlt 15 évben az önkéntes járőrök több mint 500 konfliktusos helyzetet oldottak meg, idén senkit sem sebesített meg jegesmedve – közölte a WWF.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.