Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 27. – 09:21 | Ukrajna |
Ukrajnában 2022 végére a dollár árfolyama 15 kopijkával emelkedhet, és elérheti a 27,4 hrivnya/dollár szintet. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában 2022 végére a dollár árfolyama 15 kopijkával emelkedhet, és elérheti a 27,4 hrivnya/dollár szintet.

Ugyanakkor egyes szakértők nem zárják ki, hogy az amerikai valuta abban a sávban mozog majd, amelynek alsó értéke 27 hrivnya/dollár lesz - közli az Obozrevatel.com.

A szakértők előrejelzései szerint a dollár árfolyama 27,2 hrivna/dollár körül stabilizálódott.

A Nemzeti Bank nem vett részt azon az aukción, amelyen állami cégek, agráriumok és kohászok devizát értékesítettek. Ez a helyzet lehetővé tette a hrivnya enyhe erősödését.

"Úgy gondolom, hogy jövő héten a 27,05-27,30 közötti sávban mozog majd a dollár a hrivnyával szemben. Valószínűleg az euró 31,15-ös szintre emelkedik majd” – mondja Andrij Hojlov, a Roboforex elemzője.

Alpári kollégája, Vadim Iosub úgy véli, hogy a dollár árfolyama némileg eltérő lesz: vételkor 27,4 hrivnya, eladáskor 27,2 hrivnya.

A szakértő úgy véli, hogy a hrivnya enyhe leértékelése legalább néhány napig tart.

"A következő héten arra számítunk, hogy a dollár emelkedni fog a hrivnyával szemben. A bankközi piacon egy héten belül 27,25 hrivnya körül forog majd a dollár. A bankokban a készpénzes dollár 27,2-27,4 hrivnya áron fog forogni" - mondja.

Szergej Rodler, a TeleTrade munkatársa egyetért ezzel az előrejelzéssel. Szerinte nem szabad túlzottan optimistának lenni, hiszen a globális piacokon továbbra is fennálló bizonytalanság miatt az árfolyam növekedésének folytatódnia kell.

"27,4 hrivnya/dollár közeli árfolyamra számítunk" - mondta az elemző.

Mi befolyásolja a dollár értékének változását?

Az Állami Statisztikai Szolgálat adatai szerint az idei év harmadik negyedévben Ukrajna GDP-je éves alapon 2,7%-kal nőtt. Ezt elsősorban a bérek és nyugdíjak növekedése, valamint a munkaerő-migránsok utalásainak növekedése befolyásolta. Mindez a kereslet élénküléséhez vezetett Ukrajna hazai piacán.

December eleje óta pedig a külföldiek 1,42 milliárd hrivnyával - 92,75 milliárd hrivnyára - növelték államkötvény-befektetéseiket, ami az államkötvények másodpiaci súlyozott átlaghozamának növekedésével magyarázható. Emiatt a hrivnya jelenlegi leértékelődése az euróhoz és az amerikai dollárhoz képest jelentéktelen.

A dollár erősödésének fő oka az amerikai gazdaság kiugró növekedésére való várakozás – teszi hozzá Rodler.

Emelkedik-e a dollár árfolyama 2022-ben?

A hét vége rendkívül változékony lesz, a nyugati kereskedők ugyanis hamarosan indulnak a karácsonyi ünnepekre, ami azt jelenti, hogy nehezebb lesz az átváltási műveleteket végrehajtani. Általánosságban elmondható, hogy az év végére nem kell számítani a hrivnya jelentős leértékelésére vagy erősödésére.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a devizapiaci helyzet a magas energiaárak ellenére is stabil marad.

Egyes elemzők előrejelzései az árfolyam 28 hrivnya/dollárra történő növekedésével kapcsolatban nem váltak valóra. A kormány előrejelzése sem vált valóra - az árfolyam 29 hrivnya/dollárra ugrása. De a Miniszteri Kabinet továbbra is arra számít, hogy 2022-ben a dollár körülbelül 28,6-28,7 hrivnyába fog kerülni.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukránok új év előtt eladják megtakarított valutájukat. 2021 december eleje óta Ukrajna lakossága 100 millió dollárral több devizát adott el, mint amennyit vásárolt. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.