HáziPatika.com

| 2021. 12. 28. – 15:49 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A datolya finom, édes gyümölcs, tele fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, amiknek köszönhetően számos módon támogatja a szervezet működését. Felsorolni is nehéz lenne jótékony hatásait, mi mégis megpróbáljuk: cikkünkben a legfontosabbakat szedtük össze.

Ismerjük meg!

A kicsi, henger alakú gyümölcs a datolyapálma termése, amelyen évente 400-600 kg datolya is nőhet. Főleg a mediterrán térségben, illetve Észak-Afrikában és Ázsiában őshonos, a nyugati országokba már általában szárított változatként érkezik - mi is így ismerjük, szeretjük. A legnépszerűbb, és sokak szerint legfinomabb változata a Medjool datolya, vagy más néven királydatolya. A thelifehacker.org gyűjtése alapján összeszedtük, miért érdemes mindennap datolyát fogyasztani! - írja a Házipatika.com.

Feltölt energiával

Egy kisebb adag, nagyjából 28 grammnyi datolyában 21 gramm szénhidrát és 18,6 gramm természetes cukor (főleg glükóz, fruktóz és szukróz) rejlik, ezenkívül bőségesen van benne rost és fehérje. Kiválóan alkalmas tehát arra, hogy feltöltse kiürült energiaraktárainkat, és mivel tápanyagokban gazdag, így teltségérzetet is ad. Cukortartalma miatt azonban figyeljünk a mértékletes fogyasztásra: napi 2-3 nagyobb szem több mint elég. 

Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba

A datolya bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiváló B-vitamin-forrás, így jó hatással van az immunrendszerre; van benne A- és K-vitamin, ezzel a szem, illetve a csontok, fogak egészségének megőrzéséhez járul hozzá; magnézium-, kálium-, réz-, mangán- és szeléntartalma pedig pozitívan befolyásolja az izomműködést és a hormonháztartást, illetve csökkenti a stresszt. 

Jó hatással van az idegrendszerre

A datolyában sok az antioxidáns, így jótékonyan hathat különféle neurodegeneratív betegségek (az idegek károsodásával járó folyamatok, amelynek következtében az agy funkciói lecsökkennek) esetén, hiszen csökkenti az agyban lévő gyulladás és oxidatív stressz szintjét. Különösen effektívnek bizonyult például Alzheimer-kórban, illetve memóriaromlásban szenvedő betegeknél. 

Segíti az emésztést

Rostgazdagsága amellett, hogy telít és energiával lát el, segíti az emésztésünk helyes működését. Ez az ízletes gyümölcs székrekedés esetén is hasznos lehet, növeli az egészséges baktériumok számát a bélrendszerben, illetve a vastagbelünket is karbantartja. 

Hozzájárul a szív- és érrendszer egészséges működéséhez

Kálium-, magnézium- és antioxidánstartalma miatt a datolyát a szív- és érrendszer őreként is emlegetik. Rendszeres fogyasztásával nemcsak a betegségek - például stroke, magasvérnyomás-betegség, szívroham - kialakulásának kockázatát csökkenthetjük, de bizonyos kutatások szerint a datolya a szívroham utáni szövetregenerálódást is elősegítheti.

A szívünk szempontjából szintén hasznos tulajdonsága, hogy csökkenti a trigliceridek (a vérzsírok egyik fajtája, emelkedett szintje fokozza a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását), valamint az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét. 

Cukorbetegek is fogyaszthatják

A datolyát - mértékkel ugyan, de - cukorbetegek is fogyaszthatják. Mivel glikémiás indexe alacsony - kutatások szerint a magas fruktóztartalma miatt -, fogyasztása után nem emelkedik meg a vércukorszint. A gyümölcsben rejlő antioxidánsok hozzájárulhatnak az inzulintermelés növekedéséhez és a glükóz felszívódásának megakadályozásához. 

A cukorbetegeknek egy másik ok miatt is érdemes mindennapossá tenni a datolyafogyasztást, tanulmányok szerint ugyanis a datolya csökkentheti a diabéteszes neuropátia kialakulásának esélyét. Ez egy idegeket érintő károsodás; a túlzott mennyiségben jelen lévő cukor a finom idegrostokat és az idegeket tápláló ereket károsítja, amelyek így elveszíthetik jeltovábbító képességüket.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.