Origo
| 2021. 12. 28. – 15:00 | Világ |
A Christian Aid brit segélyszervezet számításai alapján a világ tíz legköltségesebb természeti katasztrófája idén több mint 170 milliárd dolláros kárt okozott. Fotó: Internet

Hirdetés

A Christian Aid brit segélyszervezet számításai alapján a világ tíz legköltségesebb természeti katasztrófája idén több mint 170 milliárd dolláros kárt okozott, ez 20 milliárd dolláros drágulás tavalyhoz képest. A Swiss Re viszontbiztosító ennél is megdöbbentőbb adatot tett közzé.

A részletekről a The Guardian számolt be - írja az Origo.

A Christian Aid brit segélyszervezet szerint a károk költségének 13 százalékos növekedése az éghajlatváltozás hatásait tükrözi, a legdrágább az Ida hurrikán volt.

A nevezett 10 katasztrófa legalább 1.075 ember halálát okozta, de ami még drámaibb, hogy több mint egy millióan kényszerültek miattuk lakóhelyük elhagyására. 

A segélyszervezet a biztosítási kárigények alapján számítja ki évente a különféle természeti katasztrófák becsült költségeit.

A legdrágább katasztrófa 2021-ben az Ida hurrikán volt, amely az Egyesült Államok keleti részén pusztított, és mintegy 65 milliárd dollárnyi kárt okozott. Miután augusztus végén lecsapott Louisianára, észak felé vette útját, majd New Yorkban és környékén okozott kiterjedt áradásokat.

Az elképzelt dobogó második fokára a júliusban Németországban és Belgiumban bekövetkezett halálos árvíz kerülhetett, amely mintegy 43 milliárd dolláros kárt okozott.

A Texas állambeli hideghullám és téli vihar, amely a hatalmas állam elektromos hálózatát is kiiktatta 23 milliárd dolláros költséggel járt – így bronzérmesként kerülhetett fel a listára.

A kínai Henan tartományt júliusban sújtó árvíz becslések szerint 17,6 milliárd dollárba került.

A további horribilis összegekbe kerülő természeti csapások közé tartozik a kanadai árvíz, a szőlőültetvényeket megrongáló tavaszi fagy Franciaországban, valamint a májusi indiai és bangladesi ciklon is.

A jelentés készítői elismerték, hogy értékelésük főként a gazdag országokban bekövetkezett katasztrófákra terjed ki, ahol az infrastruktúra jobban biztosított, és hogy a szegény országokat sújtó katasztrófák pénzügyi áldozatai gyakran felbecsülhetetlenek.

Példaként említette Dél-Szudánt, ahol az árvíz mintegy 800.000 embert érintett.

"A 2021-es év legpusztítóbb szélsőséges időjárási katasztrófái közül néhány a szegényebb országokat sújtotta, amelyek kevéssé járultak hozzá az éghajlatváltozás előidézéséhez" - jegyezte meg a Christian Aid.

A Swiss Re a segélyszervezetnél durvább becsült kárösszeget hozott nyilvánosságra.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re becslése szerint ugyanis a természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárási események idén mintegy 250 milliárd dollárnyi kárt okoztak, ami 24 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.