Karpat.in.ua
| 2021. 12. 29. – 19:00 | Ukrajna |
Leállással fenyegetnek a pékségek a gázárak megugrása, valamint a kenyérárak befagyasztása által előidézett veszteségek miatt. Fotó: Internet

Hirdetés

Leállással fenyegetnek a pékségek a gázárak megugrása, valamint a kenyérárak befagyasztása által előidézett veszteségek miatt, és egyúttal kenyérhiányra figyelmeztetnek Ukrajna régióiban – adta hírül a delo.ua üzleti hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A kiadványnak Jurij Ducsenko, az Ukrán Pékszövetség elnöke elmondta, hogy az iparágnak égető szüksége van a kormány támogatására, mivel tízszeresére nőtt a gáz ára a termelők számára.

Azt jósolta, hogy a jelenlegi körülmények miatt hamarosan számos kenyérgyárat be kell zárni,

ami  szerinte kétségtelenül fennakadásokat okoz majd a termelésben és a lakosság kenyérellátásában.

Olekszandr Vaszilcsenko, az Ukrhlibprom egyesülés elnöke arra emlékeztetett, hogy a pékségek kemencéi földgázzal működnek, és ez óriási volumen a vállalkozások működésében. Míg az energia korábban az önköltség 10-12 %-át tette ki, addig mostanra ez 20-25 %-ra nőtt – tette hozzá, megjegyezve, hogy az idei év eleje óta a liszt ára 40%-kal emelkedett, a villamos energia ára megkétszereződött, és a megélhetési költségek is emelkedtek. Szerinte a kenyérgyártás költsége mára 40-50 %-kal nőtt.

A sütőipari vállalkozások vezetői szerint a helyzetet a végtermék fogyasztói árának emelkedése mentheti meg. Ezt azonban a termelőknek nem engedik meg a kereskedelmi hálózatok, amelyek számára az állam legfeljebb havi 5 %-os kenyérár-emelést tesz lehetővé, annak ellenére, hogy – mint mondják – ma azonnal 30 %-kal kell növelni a kenyér árát.

Ezzel kapcsolatban a vállalkozások a kiskereskedelmi láncokhoz fordultak azzal a javaslattal, hogy a piaci körülményekre való tekintettel módosítsák az árképzési elveket.

Az ukrán pékek ágazati szervezetei javaslataikkal Volodimir Zelenszkij elnökhöz és Denisz Smihal miniszterelnökhöz fordultak. Szerintük ha a hatóságok és a kereskedelmi hálózatok nem reagálnak a kialakult helyzetre, akkor Ukrajnában elkerülhetetlenül fennakadások lesznek a kenyérellátásban.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.