Karpat.in.ua
| 2021. 12. 29. – 12:30 |
A napokban vált ismertté, hogy az Egyesült Államok és Oroszország képviselői 2022. január 10-én a svájci Genfben tárgyalnak biztonsági kérdésekről. Fotó: Internet

Hirdetés

A napokban vált ismertté, hogy az Egyesült Államok és Oroszország képviselői 2022. január 10-én a svájci Genfben tárgyalnak biztonsági kérdésekről, melynek keretében minden bizonnyal megvitatják az ukrán–orosz határszakaszon kialakult feszült helyzetet is.

Az információt mindkét ország képviselője megerősítette - írja a Karpat.in.ua.

Ezen kívül Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja képviselője közölte, hogy január 12-én vélhetően Oroszország és a NATO képviselőt tárgyalnak,

január 13-ra pedig egy szélesebb körű találkozót terveznek Oroszország, az Egyesült Államok és néhány európai országok részvételével.

Szerhij Rjabkov, az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese a maga részéről megerősítette a dátumokat és kijelentette, reméli, hogy az Egyesült Államokkal folytatott genfi ​​tárgyalások egy olyan folyamatot indítanak el, amely Moszkva számára újabb garanciákat biztosít biztonsági kérdésekben.

Szerhij Rjabkov elmondása szerint a NATO-val való találkozóra január 12-én Brüsszelben, a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet pedig január 13-án vesz részt a tárgyalásokon, melynek tagjai az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei, valamint Oroszország, Ukrajna és számos egykori szovjet tagköztársaságok.

A Nyugat részéről biztonsági garanciáikat követelő Moszkva az elmúlt 2 hónap alatt több tízezer katonát és nehéz harci technikát vont össze Ukrajna határa közelében. Ez félelmet keltett a nyugati országokban, miszerint Moszkva Ukrajna területére való behatolásra készül.

Oroszország kerüli a konkrét válaszokat, és határozottan tagadja a támadási terveit, ellenben kijelentette, hogy „meghatározatlan katonai intézkedéseket hoz”, ha nem teljesítik követeléseit.

Moszkvát többek között a NATO keleti terjeszkedése és Ukrajna az Észak-atlanti Szerződés Szervezethez való csatlakozásának lehetősége aggasztja,

ami kardinálisan megváltoztatja a geopolitikai helyzetet Európában és arra készteti Oroszországot, hogy újabb korlátozó intézkedéseket hozzon (beleértve az Ukrajnába való utazás teljes korlátozását) saját állampolgárai számára, akik évtizedek óta el vannak zárva a valódi és elfogulatlan hírektől, és egyfajta cenzúrázott információ közegben vannak.

Emlékeztetőül, az amerikai elnöki adminisztráció számos gazdasági szankciót helyezett kilátásba abban az esetben, Oroszország megtámadja Ukrajnát. Azt is egyértelművé tette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdését a blokk és az ukrán vezetés szintjén döntik el, és azt Oroszország nem tudja befolyásolni.

„Amikor leülünk a tárgyalóasztalhoz, Oroszország kifejezheti félelmeit, és mi is kifejezzük félelmeinket az Orosz Föderáció intézkedési kapcsán”, idézi a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa képviselőjét a Reuters, aki nem volt hajlandó megadni a nevét. „Lesznek olyan területek, ahol előrelépést érhetünk el, és olyan területek, ahol különböző véleményen vagyunk. Erről szól a diplomácia.”

December 27-én Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke aláírta az Egyesült Államok 2022-es éves védelmi költségvetését, amely egyebek mellett több mint 300 millióval járult hozzá az Ukrajna haderőit támogató kezdeményezéshez és milliárdokkal az európai védelemhez.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a NATO-főtitkár javaslatára összehívják a NATO–Oroszország Tanácsot. Január 12-re Jens Stoltenberg, a NATO főtitkárának javaslatára összehívják a NATO–Oroszország Tanács ülését. 

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.