Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 29. – 08:52 | Ukrajna |
Jurij Ducsenko, az Ukrán Pékek Szövetségének elnöke szerint ahhoz, hogy a sütőipar fennmaradhasson az emelkedő gázárak mellett, 30%-kal kell emelni a kenyér árát. Fotó: Internet

Hirdetés

Jurij Ducsenko, az Ukrán Pékek Szövetségének elnöke szerint ahhoz, hogy a sütőipar fennmaradhasson az emelkedő gázárak mellett, 30%-kal kell emelni a kenyér árát.

Ezt Ducsenko az Emelkedő energiaárak – veszély az élelmiszerbiztonságra Ukrajnában című sajtótájékoztatón jelentette be - írja az Ukranews.com hírportál.

"A gázárak gyors emelkedése valójában a túlélés küszöbére sodorta az ország feldolgozó- és élelmiszeriparát. Ha a kenyérről beszélünk, amely mindig is elérhető volt, akkor manapság a pékeket valós veszély fenyegeti a termelés leállításában" – mondta Ducsenko.

Elmondása szerint, ha egy évvel ezelőtt egy vekni kenyér előállítására a gáz önköltsége 50 kopijkába került, akkor most már 5 hrivnyába.

"Minden költségelem drágult, így a tömegfogyasztású kenyér 30%-os drágulásáról beszélünk. Ez a helyzet elkerülhető lett volna, ha egy bizonyos időszakra zökkenőmentes áremelésben állapodunk meg az üzletláncokkal, de mára az üzletláncok átvették az árigazgatási funkciókat és nem teszik lehetővé, hogy gazdaságilag indokolt bizonyos százalékú áremelést hajtsunk végre" – mondta Ducsenko.

Hozzátette továbbá, hogy az árak fokozatos 5%-os emeléséről volt szó, de ma arra a következtetésre jutottak, hogy az iparág fennmaradásához 30%-kal kell emelni az árakat.

Elmondása szerint Ukrajna két legnagyobb szövetsége, amelyek a rendszerszintű sütőipari termékek 80%-át képviselik, felszólították a kormányt, hogy sürgősen avatkozzon be és akadályozza meg az árak gyors emelkedését.

"Ehhez olyan mechanizmusok vannak, amelyek lehetővé teszik a célzott támogatások megadását, s amelyek  lehetővé teszik az energiaforrások költségeinek részleges kompenzálását" - magyarázta a szakértő.

Hozzátette azt is, hogy a rekordtermés ellenére a liszt ára 40 százalékkal emelkedett az év során,

ami viszont a kenyér árát is befolyásolhatja.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy december végére akár 50 hrivnyába kerülhet egy tucat tojás. Ukrajnában 2021 decemberének végéig a szupermarketekben 10 darab csirketojás ára 50 hrivnyára emelkedhet. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.