MTI

| 2021. 12. 03. – 07:29 | Ukrajna |
Szergej Marcsenko pénzügyminiszter elmondta, hogy az államháztartás bevételei 1332 milliárd hrivnyát, a kiadások 1521 milliárd hrivnyát tesznek ki. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a jövő évi állami költségvetést.

Szergej Marcsenko pénzügyminiszter elmondta, hogy az államháztartás bevételei 1332 milliárd hrivnyát, a kiadások 1521 milliárd hrivnyát tesznek ki. (1 hrivnya körülbelül 12 forint) - írja az MTI.

"A nemzetközi partnereinkkel egyeztetve, a hiány határértékét a GDP 3,5 százalékában határozta meg a kormány,

ami várhatóan 188,8 milliárd hrivnya lesz" - mondta a tárcavezető.

Szavai szerint "reális és kiegyensúlyozott" költségvetés készült, megtartva benne a parlament és a kormány által meghatározott prioritásokat, köztük az orvosi bérek és a diákösztöndíjak emelését, a digitalizáció folytatását és ezzel együtt az elektronikus népszámlálásra való felkészülést, a Donyec-medencei konfliktusban harcolt veteránok számára a lakáshoz jutást, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint a minimálbér október 1-től havi 6700 hrivnyára, a munkaképes személyek létminimuma július 1-től havi 2600 hrivnyára, december 1-től pedig havi 2684 hrivnyára emelkedik.

A biztonságra és védelemre fordított kiadások a GDP 6 százalékára, azaz körülbelül 322,7 milliárd hrivnyára nőnek.

Az infrastrukturális beruházások közül 4,4 milliárd hrivnyát készülnek fordítani repülőterek fejlesztésére, ebből 1 milliárd hrivnyát egy új nemzeti légitársaság létrehozására. Az infrastrukturális alapból további 4,3 milliárd hrivnya támogatást különítettek el a vasútvonalak korszerűsítésére és villamosításra.

Kulturális fejlesztésekre ötmilliárd hrivnyát, az egészségügyi rendszer korszerűsítésére további 3,1 milliárd hrivnyát,

és 2 milliárd hrivnyát az oktatási és a tudományos szféra támogatására szánt a kormány.

A kormány a költségvetésben 28,6 hrivnyás dollárárfolyammal számolt, a jövő év végére 28,7 hrivnyát várnak. A kabinet prognózisa szerint 2022 végéig 6,2 százalékos fogyasztói áremelkedés várható.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában autó vagy lakás vásárlása esetén is adót vezetnének be. Az ukránok számára 18 százalékos adót terveznek kivetni autó- vagy lakásvásárlás esetén, ha nem magyarázzák el, honnan szerezték a pénzt. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés