Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 03. – 10:30 | Ukrajna |
A válaszadók 48%-a egyáltalán nem támogatja a kettős vagy többes állampolgárság bevezetését Ukrajnában. Fotó: Internet

Hirdetés

A Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány és a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) által közzétett felmérés eredményei alapján a megkérdezett ukránok 48%-a nem támogatja a kettős állampolgárság bevezetését az országban.

A válaszadók 48%-a egyáltalán nem támogatja a kettős vagy többes állampolgárság bevezetését Ukrajnában 

– írja az Ukranews.com hírportál.

Ugyanakkor 24%-uk támogatja a kettős (vagy többes) állampolgárság bevezetésének lehetőségét kivétel nélkül minden országgal. 11% támogatja ezt az elképzelést, ha a kettős állampolgárság csak az EU és a NATO tagországaival engedélyezett, 7% pedig támogatja az állampolgárság bevezetését Oroszország kivételével minden országgal, csaknem 5% támogatja a kettős állampolgárságot csak a volt Szovjetunió köztársaságaival.

A válaszadók mindössze 5%-a nem tudott válaszolni a kérdésre.

A válaszadók következő kategóriái fejtették ki a legnagyobb támogatást a kettős (vagy többes) állampolgárság gondolata mellett: 33%-uk a keleti makrorégióból, ez a 18-29 évesek 42%-a; a válaszadók 29%-ban olyanok, akik megengedhetik maguknak, hogy értékes dolgokat vásároljanak, vagy megengedhetik maguknak, hogy szinte bármit megvásároljanak, amit akarnak; 29%-ban azok, akik 2017–2021 között külföldre utaztak.

A válaszadók következő kategóriái ellenezik legkategorikusabban a kettős (vagy többes) állampolgárság gondolatát: a nyugati makrorégió válaszadóinak 55%-a; a válaszadók többsége 30 év feletti és 70 év alatti (51% a 30-39 évesek között, 53% a 40-49 évesek között, 55% az 50-59 évesek között, 52% a válaszadók között 60-69 éves volt).

A kettős állampolgárság gondolatát 53%-ban azok ellenezték,

akiknek van elég pénzük élelmiszerre, de már nehezen tudnak ruhát vásárolni. Az elmúlt négy évben külföldre nem utazók 51%-a szintén nem támogatta a kettős állampolgárságot.

A felmérést október 22. és november 12. között végezték, összesen 2003 felnőttet kérdeztek meg Ukrajna minden régiójában, kivéve az elcsatolt Krímet, valamint Donyeck és Luganszk régiók megszállt területeit.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Zelenszkij törvényt terjesztett a parlament elé a többes állampolgárságról. Szakértők szerint az állampolgárság kérdése az alkotmány módosítása nélkül, csak törvényi szinten nem szabályozható. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés