Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 03. – 10:34 | Kárpátalja |
A helytörténész többek között kiderítette, hogy a várost övező melyik hegyről készültek a híres Feszty-körképhez felhasznált vázlatok. Fotó: Bunda Szabolcs

Hirdetés

Aki életében legalább egyszer hallotta Popovics Béla helytörténész előadását szűkebb pátriánkról, annak kultúrtörténeti vonatkozásáról, bizonyára egész életre szóló élményben volt része. A munkácsi születésű tanár úr ugyanis nem csupán alapos, mindenre kiterjedő tudásával nyűgözi le a hallgatóságot, hanem határtalan lelkesedésével is. Amelynek bűvkörébe kerülve magunk is elfogadjuk és hittel valljuk a kárpátaljai lokálpatrióta ars poetikáját, amely így hangzik: a Teremtő nagyszerű helyre küldött bennünket azzal a nemes céllal, hogy valamennyi Kárpátalján található szellemi-kulturális értéket számba vegyünk, és azokat lehetőleg hiánytalanul átadjuk az utánunk jövő nemzedékeknek. Mindezt a tájékozottságot és lelkesedést megtapasztalhatták mindazok, akik a Munkácsy Mihály Magyar Házban részt vettek Popovics Béla Barangolások a Kárpátok alján című előadásán, amelyet hatalmas érdeklődés övezett.

Az alkalom első részében olyan híres, munkásságukkal Munkácshoz szorosan kötődő magyarokról volt szó, mint a világhírűvé vált festő, Munkácsy Mihályról, a mártírhalált szenvedett, néhány évvel ezelőtt boldoggá avatott Romzsa Tódor gögögkatolikus püspökről. Popovics Béla beszámolt arról, hogy kutatásainak eredményeképpen sikerült kideríteni, hogy a várost övező melyik hegyről készültek a híres Feszty-körképhez felhasznált vázlatok. A vetítőképes előadás során a jelenlévők számos érdekes fotót tekinthettek meg az Árpád-vonal még megmaradt bunkereiről, a kárpátaljai fatemplomokról, Munkács régi utcáiról, illetve a város nevezetes épületeiről, valamint a munkácsi várról, a podheringi emlékműről, a Rákóczi-kastélyról stb.

Az együttlét hangulatát emelte Popovicsné Palojtay Márta emlékezetes versmondása, aki néhány Radnóti Miklós-költeményt adott elő.

Az előadás előtt Korolyova Erzsébet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke egy több mint 100 éves zászlót adott át a Munkácsy Mihály Magyar Háznak. A zászlón Munkács címere (Szent Márton a lovas szobron) másik oldalán Magyarország címere látható. A zászlót a munkácsi Gajdos család ajánlotta fel a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének, akik úgy gondolták, hogy méltó helye a Magyar Házban lehet ennek a zászlónak.

Eszenyi Gábor

Hirdetés

  • Popovics Béla helytörténész előadása a Munkácsy Mihály Magyar Házban
  • Popovics Béla helytörténész előadása a Munkácsy Mihály Magyar Házban

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés