Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 03. – 09:30 | Ukrajna |
November 30-i adatok alapján az ország régiói közül Kárpátalján volt a kórházak leterheltsége a legmagasabb, az egészségügyi tárca közlése szerint az ágyak 63,6 százaléka volt foglalt, azaz szám szerint 1228 beteget ápoltak kórházban. Eközben országos átlagban a kórházi ágyak 46 százaléka foglalt, és 36 296 beteg volt aznap kórházban. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kárpátalja bekerülhet a "vörös" karantén zónába; Hivatalos: Elfogták a cserbenhagyásos halálos baleset okozóját Kárpátalján; Szokatlan tél várható a következő hónapokban; Újabb emlékjelet állítottak a csongori „ócska” temetőben - Értéket hagyni magunk után; 50 kiló borostyánt fedeztek fel a Bécsbe tartó vonaton (Video). Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. december 2-án.

Kárpátalja bekerülhet a "vörös" karantén zónába

Kárpátalja a határára került annak, hogy átminősítsék a járványhelyzet szerinti legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába, mivel naponta mintegy ötszáz súlyos koronavírusos beteg kerül kórházba. A koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak leterheltsége 62 százalékos a régióban, ami egyharmaddal haladja meg az országos átlagot. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szavai szerint Kárpátalja jelenleg az egyetlen régiója Ukrajnának, ahol nem javul, hanem súlyosbodik a járványhelyzet.

Hivatalos: Elfogták a cserbenhagyásos halálos baleset okozóját Kárpátalján

A Kárpátaljai Megyei Rendőrség munkatársai nyomozást indítottak a szolyvai halálos kimenetelű baleset ügyében. Az ügyben szakértői vizsgálatot rendeltek el, melynek eredménye alapján megállapítják az összes körülményt. A rendőrséghez december 1-jén 11 óra 35 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Szolyván közlekedési baleset történt. A feljelentő szerint a teherautó sofőrje elgázolt egy női gyalogost, majd ismeretlen irányba elhajtott. A rendőrök gyorsan azonosították és őrizetbe vették a kamiont vezető 55 éves ungvári járási lakost. Őt ideiglenes letartóztatásba helyezték.

Szokatlan tél várható a következő hónapokban

Az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók a következő hónapokban a világ számos részén a La Nina időjárási jelenség hűtő hatása ellenére - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A WMO szerint a La Nina jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének a vizét, újra megjelent és várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz. Legutóbb 2020 augusztusa és 2021 májusa között éreztette hatását a bolygón.

Újabb emlékjelet állítottak a csongori „ócska” temetőben - Értéket hagyni magunk után

Csongor határában „hullámsírok” nyomai jelzik az egykori temető helyét. Az itteniek „ócska” temetőnek nevezik ezt a részt, ahol öreg almafák őrzik az itt eltemetettek nyugalmát. A település vezetése, a KMKSZ helyi alapszervezete emlékpark létesítését tervezi itt, ahol az ide látogatók megismerkedhetnek a falu ősi múltjával és temetkezési szokásaival. Néhány évvel ezelőtt meg is tették az első lépéseket: ezen a helyen állították fel a falu névtábláját, a mellette álló emléktábla pedig arról tanúskodik, hogy itt bronz- és vaskori temetkezési emlékeket találtak, idén december elsején pedig a Bethlen Alap támogatásával a Dicső pedagóguscsaládnak állítottak síremléket, akik meghatározó személyiségei voltak a település oktatási, kulturális életének.

50 kiló borostyánt fedeztek fel a Bécsbe tartó vonaton (Video)

Kárpátalján a csapi vámosok 50 kg elrejtett borostyánt találtak a Kijev-Bécs gyorsvonaton. A borostyánt december 1-jén este a csapi (Druzsba) vasúti ellenőrző ponton a Kijev-Bécs személyvonat átvizsgálása során fedezték fel. Az ukrán vámosok  a mosdókagylók alatt, a díszburkolat mögött két rekeszben 88 elrejtett csomagot találtak, melyek sárgásbarna köveket tartalmaztak. Kiderült, hogy a csomagokban borostyán volt, melynek össztömege 50 kilogramm. A kő tulajdonosa egy 33 éves ukrán állampolgár volt.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés