A Jupiternél is nagyobb gázbolygót találtak az indiai űrkutatási szervezet fizikai laborjának (PRL) munkatársai.

A naprendszeren kívüli bolygó tömege a Jupiter 70 százalékának megfelelő, a felszíni hőmérséklete pedig 1700 Celsius-fok körül van - írja a Hirado.

Újabb exo-, tehát Naprendszeren kívüli planétát azonosított be az indiai űrkutatási szervezet fizikai kutatási laboratóriuma (PRL).

A felfedezés a PARAS száloptikás spektrográfnak köszönhető, amely a fényforrások spektrumát képes megtalálni – adta hírül a BBC.

A bolygó a TOI 1789 csillag körül kering, ezért a tudósok a TOI 1789b névre keresztelték, érdekessége pedig, hogy tömege a Jupiter 70 százalékának megfelelő, de méretét tekintve 1,4-szerese, amivel a legalacsonyabb sűrűségű eddig ismert exobolygónak tekinthető.

A különös égitestet a németországi TCES spektrográffal is tanulmányozták, a mérések pedig megállapították, hogy egy olyan egyedülálló rendszerről van szó, amelyben a bolygó mindössze 3,2 földi nap alatt kerüli meg a csillagát.

Ennek oka, hogy az égitest nagyon közel van hozzá, így pedig a felszíni hőmérséklete eléri az 1700 Celsius-fokot. Jelenlegi források szerint a már felfedezett exobolygók között mindössze tíz olyan található, ami ennyire közel kering egy csillaghoz.

Az exobolygó és csillaga közötti távolság a felfedezés szempontjából is döntő tényező, ugyanis minél közelebb van egymáshoz a két égitest, annál nagyobb a valószínűsége annak,

hogy észlelik a bolygót a Földről.

Októberben pont emiatt svájci csillagászoknak is sikerült két Naprendszeren kívüli planétát felfedezni. Mint ismert, az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamai júliusban elfogadták az Ariel-űrtávcső megvalósítási koncepcióját, így a tudósoknak, köztük elsőként magyaroknak lehetősége nyílhat az exobolygók természetének, keletkezésének és fejlődésének vizsgálatára.

Forrás