HáziPatika.com

| 2021. 12. 03. – 08:12 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A depresszió rendkívül összetett betegség, de időről időre mindenki megtapasztalhat magán depressziós tüneteket. Ezek megjelenésében nagy szerepet játszik az is, hogy milyen életmódot követünk. Lássuk, mely tápanyagok hiánya játszhat szerepet az állandó rosszkedv megjelenésében.

Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy minden élelmiszer, mellyel a testünket tápláljuk, az agyunkra - így a hangulatunkra - is hatással van. Több kutatás is bizonyította, hogy a depressziós tüneteket mutatók több tápanyagból is hiányt szenvednek, és ha ezeket a tápanyagokat pótoljuk, sokkal könnyebben tudunk megbirkózni a motiváció hiányával, a rosszkedvvel, az enerváltsággal, az alvászavarokkal, és egyéb olyan tünetekkel, melyek a depressziót kísérhetik - írja a Házipatika.com.

Omega-3 zsírsavak

Az ómega-3 zsírsavak csökkentik a szervezet gyulladásait, a koleszterinszintet, védik a szívet és a vérereket, emellett pedig az idegrendszerünkre és az agyműködésre is rendkívül jó hatással vannak. Amennyiben nem jut elegendő ebből a fontos mikrotápanyagból a szervezetünkbe, akkor depressziós tünetek is kialakulhatnak: egy korábbi kutatás szerint az ómega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása megelőzheti, sőt javíthatja is a depressziót. Az ómega-3 zsírsavakat pótolhatjuk étrend-kiegészítőkkel, de úgy is, hogy több zsíros halat, lenmagot vagy diót fogyasztunk.

D-vitamin

A D-vitamin nemcsak a csontjaink egészségének biztosításában és az immunrendszerünk megfelelő működésében jászik szerepet, de a szerotonin, vagyis a "boldogsághormon" termelődését is segíti. Ez a hormon szükséges például ahhoz, hogy boldognak, kiegyensúlyozottnak és motiváltnak érezzük magunkat.

Az emberek többsége D-vitamin-hiányban szenved, de különösen nagy veszélyben vannak az idősebbek, a tinédzserek, a túlsúlyosak, a krónikus betegek, illetve azok, akik nagyon kevés időt töltenek a szabadban. A legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk a szervezetünknek az elegendő D-vitamint, hogy naponta legalább 20-30 percet töltünk a szabadban, például munka előtt vagy az ebédszünetünkben sétálunk egy keveset.

B12-vitamin

A B12-vitamin az idegrendszer működéséhez, a vörösvérsejtek termelődéséhez, az energikussághoz és egyéb fontos folyamatokhoz egyaránt szükséges. A B12-vitamin emellett egy olyan anyagcsere-melléktermék, a homocisztein szintjét is csökkenti, melyet korábban már összefüggésbe hoztak a depresszióval. A B12-vitamin pótlásával csökkenthetőek a tünetek a depressziós betegeknél is. B12-vitaminban gazdag ételek a tojás, a tejtermékek, a hús és a szárnyasok.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.