Politika | 2021. 12. 03. – 08:00 |
Az Ukrajna ellen folytatódó ellenséges orosz lépések miatt újabb szankciókat szorgalmazott Moszkvával szemben a lengyel, a litván és az ukrán elnök. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Ukrajna ellen folytatódó ellenséges orosz lépések miatt újabb szankciókat szorgalmazott Moszkvával szemben a nemzetközi közösségnél a lengyel, a litván és az ukrán elnök csütörtöki közös nyilatkozatában.

A három országot összekötő, Lublini Háromszög elnevezésű fórum keretében Andrzej Duda lengyel, Gitanas Nauseda litván és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön online csúcstalálkozót tartott abból az alkalomból, hogy Lengyelország 30 évvel ezelőtt ismerte el Ukrajna függetlenségét - írja az MTI.

A találkozó után a lengyel államfői hivatal honlapján közzétett közös nyilatkozatban

Lengyelország és Litvánia támogatásukat fejezték ki Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozási törekvéseihez.

Támogatták továbbá Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi egységét, mégpedig a nemzetközi közösség által elismert határokon belül. Arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy az Ukrajnával szemben folytatódó agresszió miatt vessen ki újabb szankciókat Oroszoroszággal szemben.

Moszkvát pedig arra hívták fel, hogy csökkentse a feszültséget azáltal, hogy kivonja csapatait az ukrán határok közeléből, valamint az "ideiglenesen megszállt területekről".

A megbeszélésen a három államfő hangot adott országaik kölcsönös szolidaritásának a Fehéroroszország által kiváltott, a lengyel és a litván határokon fennálló migrációs válság kapcsán.

Aggodalmukat fejezték ki a közép- és kelet-európai térségben jelentkező, szerintük az orosz agresszióból is eredő fenyegetések, ezen belül a hibrid fenyegetések kapcsán.

Aláhúzták az e veszélyekkel szembeni ellenálló képesség növelését célzó közös lépések szükségességét.

Nyugtalanságukat fejezték ki az Északi Áramlat-2 német-orosz gázvezeték projektje kapcsán is, és készségüket fejezték ki a cselekvésre az európai gázpiac Moszkva általi monopolizálásával szemben.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Oroszország nem tudja megakadályozni, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a NATO-hoz. Az Orosz Föderáció nem tudja megakadályozni, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a NATO-hoz, nincs beleszólása ebbe az ügybe. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.