Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 03. – 14:08 | Ukrajna |
Ukrajnában 2017 nyarán törölték a társadalmilag jelentős termékek árának állami szabályozását. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában 2017 nyarán törölték a társadalmilag jelentős termékek árának állami szabályozását.

A Legfelső Tanács elé terjesztették azt a törvényjavaslatot, amely a fő társadalmi jelentőségű termékek árának állami szabályozását javasolja, amelyet 2017-ben töröltek - tudatja a Korrespondent.net hírportál.

Maximális kereskedelmi felárat állapítanának meg, amely nem lehet kevesebb, mint a gyártó eladási árának 5%-a és legfeljebb 15%-a.

Állami árszabályozást javasolnak bevezetni a hajdina, a kristálycukor, a legmagasabb minőségű búzaliszt, a legmagasabb minőségű búzalisztből készült tészta, a 2,5% zsírtartalmú pasztőrözött tej, a rozs-búza kenyér, a cipó, a C1 kategóriás csirketojás, a csirke, szénsavmentes ásványvíz, 72,5%-os zsírtartalmú vaj és napraforgóolaj esetében.

A kezdeményezés szerzői az uniós országok tapasztalataira hivatkoznak, ahol adataik szerint,

a mezőgazdasági termékek többsége - 88-97 százaléka - állami ellenőrzés alá tartozik.

A dokumentum készítői megjegyzik, hogy az Európai Unió elsősorban a mezőgazdasági termékek (búza, árpa, rozs, kukorica, repce, napraforgó), valamint a szarvasmarha, tej, cukor, olívaolaj árait figyeli.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán parlament elfogadta a jövő évi költségvetést. Szergej Marcsenko pénzügyminiszter elmondta, hogy az államháztartás bevételei 1332 milliárd hrivnyát, a kiadások 1521 milliárd hrivnyát tesznek ki.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés