MTI

| 2021. 12. 30. – 10:30 |
Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön telefonon tárgyal egymással több aktuális kérdésben. Fotó: Internet

Hirdetés

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön telefonon tárgyal egymással több aktuális kérdésben – jelentette be szerdán a Fehér Ház és a Kreml.

A megbeszélésen különböző témák, így a közeljövőben esedékes diplomáciai érintkezések szerepelnek – közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Emily Horne, írja az MTI.

Közleményében Horne azt hangsúlyozta:

„a Biden-kormányzat folytatja a konzultációt európai szövetségeseivel és partnereivel az ukrán határ közelében történő csapaterősítésről”.

A kommüniké szerint Biden több európai vezetővel tárgyalt az ukrán-orosz határon kialakult helyzetről,
míg az amerikai kormányzat képviselői a NATO-val, az Európai Unióval és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) léptek kapcsolatba.

Orosz hírügynökségek szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy Putyin és Biden csütörtökön – moszkvai idő szerint késő este – beszél telefonon egymással, de további részleteket nem közölt.

Egy hónap alatt ez lesz a második telefonbeszélgetés a két vezető között. Biden és Putyin december elején videókapcsolaton keresztül folytatott megbeszéléseket, s akkor abban állapodtak meg, hogy január 10-én Genfben a két fél tárgyalásokat tart az atomfegyverzet-ellenőrzési szerződésekről és az orosz-ukrán határon kialakult helyzetről.

Biden büntetőintézkedésekkel fenyegette meg Putyint, arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Az akkori beszélgetést Jake Sullivan, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó „közvetlennek és egyenesnek” minősítette.

Moszkva, amely állítása szerint csak reagál arra, amit „nyugati ellenségeskedésnek” nevez, nemrégiben két szerződéstervezetet nyújtott be, amelynek célja a NATO bővítésének megakadályozása,

így Ukrajna felvétele, továbbá a nyugati katonai tevékenységek beszüntetése az orosz határok közelében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már most kizárt minden „engedményt” a január 10-i tárgyalásokon, az Egyesült Államok viszont előre figyelmeztetett, hogy egyes orosz követelések „elfogadhatatlanok”.

Oroszország várhatóan január 12-én tárgyal a NATO-val, egy szélesebb tanácskozás Moszkva, Washington és több európai ország részvételével pedig január 13-án esedékes.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Zelenszkijjel konzultált a közelgő orosz–amerikai tárgyalásokról Antony Blinken. Telefonon konzultált Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a közelgő orosz–amerikai tárgyalásokról.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.