Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 30. – 09:30 |
Egy engedély nélküli gombaszedésért 75 hrivnya bírságot állapítanak meg. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában már a gombaszedésért is pénzbírság jár; Vészcsomag készítésére szólítják a lakosságot az orosz támadástól tartó kijevi hatóságok; Asztrológusok: Mi vár Ukrajnára 2022-ben?; Megörökölt cigarettabiznisz: Az ukrán határon csempészett cigarettát foglaltak le Magyarországon (Video); Január 1-től emelkednek a pedagógusok bérei Ukrajnában. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. december 29-én.

Ukrajnában már a gombaszedésért is pénzbírság jár

Ukrajnában a Miniszteri Kabinet jóváhagyta a természetvédelmi alapban okozott károk miatt járó pénzbírságokat. A magyarázó levél szerint a rendelet a természetvédelmi alapra vonatkozó jogszabályok megsértésével okozott kár összegének kiszámításához külön kulcsok elfogadását írja elő. Többek között a sztyeppes övezetben a fák illegális kivágása vagy megrongálása esetén a bírság 257 és 18,3 ezer hrivnya között mozog a bírság, attól függően, hogy mekkora átmérője van a fa kérgének a gyökérgalléron (más zónákban 227 hrivnya - 16,8 ezer hrivnya a bírság). Emellett egy engedély nélküli gombaszedésért 75 hrivnya bírságot állapítanak meg.

Vészcsomag készítésére szólítják a lakosságot az orosz támadástól tartó kijevi hatóságok

A kijevi lakosoknak sürgősen gondoskodniuk kell a túlélést szolgáló vészcsomagok előkészítéséről, mert az oroszok bármelyik pillanatban megtámadhatják Ukrajnát – nyilatkozta kedden Andrij Kriscsenko, a Kijevi Városi Állami Adminisztráció helyettes vezetője a glavcom.ua hírportálnak. Vitalij Klicso polgármester helyettese az interjúban elmondta: „célszerű, hogy mindig készenlétben legyen a vészcsomag, amit mindenki gyorsan magával vihet. Ebben mindenekelőtt a családtagok okmányainak, gyógyszereinek, az évszaknak megfelel kényelmes ruháknak, egy-két napra elegendő élelmiszernek.”

Asztrológusok: Mi vár Ukrajnára 2022-ben?

Hamarosan itt az új 2022-es év, ami minden bizonnyal sok fontos eseményt hoz számunkra. De milyen lesz az új esztendő Ukrajna számára? Ez a kérdés foglalkoztatja az ukrán lakosokat. Arra is kíváncsiak, hogy mi változik az országban 2022 beköszöntével. Híres asztrológusok egy váratlan előrejelzést osztottak meg a Podrobnosti.ua hírportállal. A kínaiak úgy vélik, hogy a Tigris évében születni boldogságot és sok szerencsét jelent. De leggyakrabban ez a szimbólum nagyszabású világkonfliktusokat hordoz magában.

Megörökölt cigarettabiznisz: Az ukrán határon csempészett cigarettát foglaltak le Magyarországon (Video)

Az ukrán határon csempészett cigarettát terített Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az a bűnbanda, amit a közelmúltban számolt fel a NAV. A bűnözői csoport jelenleg is börtönben ülő egyik vezetője távollétében fiainak adta át az üzlet irányítását. A csempészbandából öten már letartóztatásban vannak - írja a NAV közösségi oldalán. A tizennégy fős csoport tagjai mintegy 160 ezer doboz cigarettát juttattak be Ukrajnából a zöldhatáron keresztül, összesen 500 millió forint kárt okozva a költségvetésnek. A csempészett cigit a zöldhatár térségében ágakkal és egyéb növényzettel eltakart földalatti üregekbe rejtették, mielőtt továbbszállították eladásra.

Január 1-től emelkednek a pedagógusok bérei Ukrajnában

Ukrajnában a Miniszteri Kabinet 2022. január 1-jétől megállapította az állami és önkormányzati intézményekben, valamint az oktatási intézményekben dolgozók hivatali bérét. Meghatározásra került az egyes pedagógiai tevékenységtípusok utáni pótlékok mértéke is.  A kompenzációs típusú óvodai nevelési-oktatási intézményekben a pedagógiai dolgozók fizetése 20%-kal, az általános középfokú oktatás speciális intézményeiben (speciális iskolákban, képzési és rehabilitációs központokban) 25%-kal, a speciális gyermekotthonokban, árvaházakban 30%-kal emelkedik.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.