Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 04. – 13:33 | Kárpátalja |
Az ápolási munkálatok közül az ültetvény gyommentesen tartása az, amit legegyszerűbb részben mechanikusan és részben vegyszeresen megoldani.

Hirdetés

A mezőgazdaságban egyre jobban tapasztalható munkaerőhiány és az emberi munkaerő egyre költségesebb volta arra kényszeríti a szőlőültetvények tulajdonosait, hogy az ápolási munkálatok minél magasabb fokú gépesíthetőségére törekedjenek. Az ápolási munkálatok közül az ültetvény gyommentesen tartása az, amit legegyszerűbb részben mechanikusan és részben vegyszeresen megoldani. A sorközöket mechanikusan, a sorokat pedig mulcsos, mechanikus vagy gyomirtószeres megoldással mentesítik a gyomoktól.

A helyes gyomirtószer-választás megkönnyítése érdekében az alábbiakban röviden összefoglalom, hogy mikor milyen gyomirtót javasolt használni:

  • Telepítés előtt a területünket meg kell, hogy tisztítsuk a mélyen gyökeresedő, agresszív évelő gyomoktól.  Ezt a leghatékonyabban MCPA, 2,4 D és glifozát tartalmú gyomirtószerek kombinált használatával érhetjük el. A terület mechanikai művelését csak a gyomnövények teljes elpusztulása után végezhetjük el!
  • A telepítés évében elsősorban a magról kelő gyomokat kell kordában tartani, amit a sorközben talajműveléssel, a sorban pedig a kihajtás előtt az aprómorzsás talajra kipermetezett Dual Gold 960 EC gyomirtóval érhetjük el. Az adagolás 1,5 l/ha, ami azt jelenti, hogy 0,5 méter sorszélességgel számolva 20000 sorfolyóméterre kell a permetlevet kijuttatni. Ha ez nem ad elegendő védelmet, akkor a gazoló kapálás jöhet még szóba.
  • Második évtől a használhatjuk a Chikara 25WG-t, 150g/ha dózissal a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen. Az évelő egyszikűek ellen, szükség esetén, szelektív hatású egyszikűirtó használható (Targa, Agil, Fusilade)!
  • Harmadik évtől a felporhanyított soraljakra a magról kelő kétszikűek ellen használható az Afalon Dispersion 1,5-2 l/ha dózisban vagy a Pledge 50 WP-t 200-300 g/ha dózissal. A legjobb kombinációs partner a magrólkelő egyszikűek irtására továbbra is a Dual Gold 960 EC. Évelő, egyszikű tarackos gyomokat és a már kihajtott magról kelő egyszikű gyomokat a gyomra permetezett Fusilade Forte 1,5-2 l/ha dózisával (tapadásfokozóval együtt javasolt kiadni!) szelektíven pusztíthatjuk el. A szer a kétszikűekre hatástalan, ezért biztonságosan használható a szőlő kihajtása után is!
  • Negyedik évtől a fentebb felsorolt szerek bármelyikét használhatjuk, de a hatóanyag rezisztens gyomok felszaporodását csak a szerek váltogatásával és a mechanikai soraljművelés évente 1-2 alkalommal történő alkalmazásával tudjuk biztonsággal elkerülni!
  • Lehetőleg kerüljük az ültetvényben a glifozátot tartalmazó gyomirtó szerek használatát! A glifozát nagyon veszélyes, mivel a szőlőben is könnyen kárt tehet, és ezen kívül fogékonyabbá teszi a tőkéket a leromlást okozó kórokozókkal szemben is!

Barkaszi Ferenc
agrármérnök, szaktanácsadó (KMVSZ)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 48. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés