Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 04. – 09:31 | Ukrajna |
Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az ukrán- magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az ukrán- magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából.

A president.gov.ua közlése szerint  Volodimir Zelenszkij kiemelte, hogy Magyarország az első állam, amellyel diplomáciai kapcsolatot létesített Ukrajna.

"Mindig emlékezni fogunk az Ukrajna iránti szolidaritás és támogatás eme kifejezésére”

– mondta Ukrajna elnöke.

Az elnök hangsúlyozta Ukrajna elkötelezettségét a kölcsönös tiszteleten és a konstruktív párbeszéden alapuló jószomszédi kapcsolatok kialakítása mellett Magyarországgal.

„Készek vagyunk együtt dolgozni Önökkel, hogy kihasználjuk kapcsolatainkban rejlő lehetőségeket Ukrajna és Magyarország népeinek javára”

– hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Az ukránok és magyarok együttműködésével mindenki nyer

– tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij megköszönte Orbán Viktornak, hogy Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, külön kiemelve Magyarország köztársasági elnökének részvételét a Krími Platform alakuló csúcstalálkozóján.

A tárgyalópartnerek megvitatták a kétoldalú együttműködés kiépítésének további lépéseit, és megállapodtak abban, hogy fokozzák az erőfeszítéseket annak  érdekében, hogy előrelépjenek a jelenleg napirenden lévő kérdések területén.

Az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el Ukrajnába.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk róla, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna biztonságos, fejlődő ország legyen.

A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy akkor is, azóta is - szomszédos országként - abban vagyunk érdekeltek, hogy Ukrajna biztonságos, fejlődő ország legyen. "A kárpátaljai magyar közösséggel szembeni jogsértések miatt azonban kapcsolataink az elmúlt években sajnos nagyon rosszul alakultak. Mi azt szeretnénk, ha az együttműködésünk mihamarabb visszatérne a kölcsönös tisztelet talajára"  – írta bejegyzésében.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés