Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 05. – 15:55 | Kárpátalja |

Hirdetés

Befejeződtek az idei mezőgazdasági munkálatok. Elvetettük (igaz, eléggé későn) az őszi kalászosokat. Szeretnék egy összesítést adni a hibákról, amelyeket elkövettünk és azok következményeiről, mivel e két alapvető kultúra a termőterületek 80%-át foglalja el.

Az őszi kalászosok esetében közepes szintű terméshozamot értünk el (35-40 mázsa hektáronként, de ismerek olyan termelőket, akik hektáronként 5-6 tonnás termést tudtak elérni). A legfőbb problémát az őszi kalászosok esetében abban látom, hogy kevés gazda kezeli szakszerűen a növényeket a vegetációs időszak alatt (tápanyagellátás – fejtrágyázás N-tartalmú műtrágyákkal), valamint a gombabetegségek elleni védekezés (rozsda, lisztharmat és kalászfúzárium) is sántít.

Még folyamatban van – habár már be kellett volna fejezni – a kukorica betakarítása. Az eddig betakarított kukorica esetében átlagos szintű terméshozamot sikerült elérni (6-8 t/ha), de vannak gazdák, akik elérték a 10 tonnát hektáronként). A kukorica nedvességtartalma a késői betakarítás miatt magas. Egyes gazdáknak nagy problémát okozott a vegyszeres gyomirtás, amit nem időben és szakszerűen végeztek el. A kukorica növekedésére és a terméshozamra nagy kihatással volt a hosszú hideg tavasz.

Szeretném felhívni a kedves termelők figyelmét, hogy a 2022-es évben a felsorolt eredményeket csak nagyobb ráfordításokkal sikerül majd elérni, mert –  mint az előző cikkeimben említettem – az alapvető műtrágyák ára lényegesen megemelkedett. E két kultúra használja fel a nitrogén-tartalmú műtrágyák kb. 2/3-át (120-140 kg hatóanyag hektáronként), ezért ismét használnunk kell a biotrágyákat, amelyek megkötik a nitrogén gázt a levegőből, ami megfelel 40-60 kg Nitrogénnek felel meg.

Kérdéseikre szívesen válaszolok, hívjanak bátran telefonszámaimon: 0503723469 és 0975166318.

Novák András
szaktanácsadó (Terra Dei)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 48. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés