Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 06. – 14:06 | Kárpátalja |
A Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet december 4-én tartotta éves taggyűlését. Fotó: Szemere Judit

Hirdetés

A Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet (a továbbiakban Kárpátaljai Hazajáró Egylet, KHE) december 4-én tartotta éves taggyűlését, amelyen az egyesület vezetői beszámoltak az elmúlt évi tevékenységükről, felvázolták a 2022-es célkitűzéseket, valamint tisztújításra is sor került. A találkozónak az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium adott otthont.

Az évzáró-évértékelő alkalomra meghívást kapott az egylet minden tagja, azok számára, akik személyesen nem tudtak jelen lenni, online közvetítették az eseményeket.

A megjelenteket Varju Zoltán, az egylet alelnöke, honismereti és túravezető, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ munkatársa köszöntötte, majd közösen imádkoztak, hálát adva Istennek az elmúlt esztendőért. Az ukrán állami himnusz elhangzása és nemzeti imádságunk eléneklése után Gyebnár István, Magyarország beregszászi külképviseletének konzulja gratulált a KHE eddigi tevékenységéhez, és kívánt további sikereket, hangsúlyozva, hogy Kárpátalja is a történelmi Magyarország részét képezi, ezért minden magyarnak ismernie kell a régió történelmét, kulturális értékeit, természeti szépségeit.

A „nagy” hazajárók – Jakab Sándor, Kenyeres Oszkár, illetve Moys Zoltán, a Hazajáró műsorok szerkesztője – az ismert körülmények miatt sajnos nem tudtak eljönni Beregszászba, így videóüzenetben üdvözölték kárpátaljai barátaikat.

Bíró András, a Kárpátaljai Hazajáró Egylet elnöke, honismereti és túravezető ismertette az egylet alapításának előzményeit, körülményeit. A Kárpátaljai Hazajáró Egylet 2019-ben azzal a céllal alakult, hogy népszerűsítse Kárpátalja, valamint a Kárpát-medence természeti, történelmi és kulturális kincseit, a fiatalokban megerősítse a természet és a haza iránti szeretetet, valamint összekösse a kárpátaljai természetjárókat a Kárpát-medencében élő hasonló gondolkodású honfitársaival. Az elnök köszönetet mondott Varju Zoltánnak, illetve Vezsdel Lászlónak, a KHE titkárának, honismereti és túravezetőnek azért, hogy a kellő időben teljes mellszélességgel támogatták az ügy megvalósítását.

Ezután következett maga az évértékelő, amikor is az egylet három túravezetője vetített képek segítségével sorban felidézte a 2021-es év mind a 27 teljesített túráját. Megtudhattuk azt is, hogy a 2021-ben megtett túraútvonalak hossza összesen 540 km, amihez 25 515 m szintemelkedés és 27 199 méternyi szintvesztés társult, 54 hegycsúcsot sikerült meghódítani. Az egylet aktív tagjainak száma jelenleg 240 fő; év folyamán az egyes túrákon összesen 1235 főt sikerült megmozgatni.

A rendezvényen részt vett Debreceni Kamilla és Balla Béla, a TV21 Ungvár munkatársai, a Bakancslista magazinműsor készítői, akik nem mellesleg a KHE aktív tagjai. Velük Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó tudósítója – szintén túratárs – beszélgetett a műsor ötletének megszületéséről, az anyagok készítéséről, majd egy összefoglaló kisfilmet láthattunk az elmúlt év túráiról. (A Bakancslista 2021-ben II. helyezést ért el a Külhoni találkozások – Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén rövidfilm kategóriában.)

A Kárpátaljai Hazajáró Egyletnél már hagyomány, hogy az aktív túrázók, akik legalább 10 túrát teljesítettek, az egylet címerével ellátott, névre szóló bögrét kapnak ajándékba. Ez alkalommal hatan vehették át megérdemelt bögréjüket.

A továbbiakban a jövőbeni tervekről esett szó. Bíró András elmondta, hogy szeretnének több olyan rendezvényre, intézménybe eljutni, ahol a fiatalokkal, diákokkal megismertethetik egyesületük tevékenységét, illetve a kárpátaljai túrázási lehetőségeket. Varju Zoltán arról tájékoztatott, hogy ezentúl minden évben szeretnének kiadni egy évkönyvet, amelyben sok-sok fotó és rövid leírások segítségével bemutatnák a teljesített túrákat. Ezután ismertették a 2022-re tervezett túrák helyszíneit. Az első alkalomra rögtön év elején, 2022. január 14–16. között kerül majd sor, amely során a résztvevők Lemberg városának magyar vonatkozású emlékeivel ismerkedhetnek meg.

A következő programpont a tisztújítás volt. Mivel a Kárpátaljai Hazajáró Egyletet hivatalosan 2019-ben jegyezték be, az akkor két évre megválasztott vezetők mandátuma lejárt. A tagság újabb periódusra egyhangúlag bizalmat szavazott a jelenlegi tisztségviselőknek.

Rövid szünet után a kitartóbbak néhány amatőr videó segítségével feleleveníthették az egyes túrák emlékezetesebb pillanatait. Az évzáró találkozó batyus falatozással, jó hangulatú beszélgetéssel ért véget. A KHE vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a jövőben ebből hagyományt szeretnének teremteni.

Sz. J.

Hirdetés

  • Évértékelő a kárpátaljai hazajáróknál
  • Évértékelő a kárpátaljai hazajáróknál
  • Évértékelő a kárpátaljai hazajáróknál

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés