Karpat.in.ua
| 2021. 12. 06. – 19:00 | Németország |
Wolfgang Ischinger emlékeztetett, hogy a skandináv ország ugyanis tagja az Európai Uniónak, de nem tagja az Észak-atlanti Szövetségnek. Fotó: Internet

Hirdetés

Wolfgang Ischinger, a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia elnöke egy lapinterjúban azt javasolta, hogy Ukrajnának Finnország példáját kellene követnie a NATO-val fenntartott kapcsolatait illetően, a skandináv ország ugyanis tagja az Európai Uniónak, de nem tagja az Észak-atlanti Szövetségnek – adta hírül hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint Ischinger a Handelsblatt című német lapnak nyilatkozva azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök védekező álláspontot foglal el, régóta az attól való félelem vezérli, hogy a NATO felveszi tagjai sorába Ukrajnát és Grúziát.

„Ez vörös vonal Oroszország számára” – mutatott rá.

Megjegyezte, nem lehet azt mondani, hogy Ukrajna és Grúzia soha nem lesz NATO-tag, de „mi javasolhatnánk Ukrajnának, hogy hosszú távon kövesse a finn példát. Finnország az EU tagja, de nincs a NATO-ban.”

A nyugalmazott német diplomata azt is elmondta, egyelőre nem hiszi, hogy Oroszország nagyszabású támadást indít Ukrajna ellen. „Moszkvában tudják, hogy az ebből származó kár sokkal nagyobb lenne, mint a haszon” – fogalmazott. Ugyanakkor szerinte jó,

hogy erre Oroszországot emlékeztetik, ahogy a napokban is történt.

Mint hírportálunk annak idején beszámolt róla,Wolfgang Ischinger a kelet-ukrajnai konfliktus 12 pontos tervével rukkolt elő február végén az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián, ami Ukrajna tiltakozását váltotta ki. a „februári 12 pontot” egy európai, amerikai, ukrán és orosz szakértőkből álló munkacsoport dolgozta ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársainak a bevonásával. A terv 4 blokkból – biztonság, humanitárius kérdések, gazdaság, politika – állt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Reznyikov felszólítja a nyugati országokat, hogy küldjék csapataikat közelebb az orosz határhoz. Véleménye szerint ez segít megfékezni az orosz agressziót. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés