HáziPatika.com

| 2021. 12. 06. – 10:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Amikor betegek vagyunk, felgyorsíthatjuk a gyógyulást azzal, ha sokat pihenünk (természetesen egyéb dolgok mellett). De hogyan pihenhetjük ki magunkat akkor, ha fáj a fejünk, be van dugulva az orrunk? Ehhez adunk néhány tippet.

Párásítsuk a levegőt!

A száraz levegőjű lakásban nehezebben kapunk levegőt, míg ha kellően párás a levegő, az segíthet feloldani a felgyülemlett váladékot és kellően nedvesen tartja az orr, illetve a torok nyálkahártyáját. Ennek köszönhetően a fájdalom és a kellemetlen érzések is enyhülhetnek. Ha párásítót használunk, ne felejtsük el rendszeresen kitisztítani, mert könnyen megtelepedhetnek benne a kórokozók - írja a Házipatika.com.

Zuhanyozzunk lefekvés előtt!

A forró zuhany vagy fürdő gőzének hatására nemcsak segít megszabadulni a felgyülemlett váladéktól, de a hatására könnyebben tudunk lélegezni is, ez pedig megkönnyíti azt, hogy éjszaka kipihenjük magunkat.

Óvatosan a gyógyszerekkel!

A vény nélkül kapható, megfázás elleni szereknek olyan hatóanyagai is lehetnek, amelyek ébren tartanak minket éjjel. Ilyen lehet például az energiát adó koffein. A nyákoldók is éberséget okozhatnak. Arra is ügyeljünk, hogy ne szedjünk össze-vissza gyógyszereket, és tartsuk be a javasolt adagolást, így elkerülhetjük a "túladagolást".

Kezeljük a fájós torkot!

Ha fáj a torkunk, az könnyen megakadályozhatja, hogy kipihenjük magunkat, ezért vegyünk be gyógyszert, öblögessünk sós vízzel vagy szopogassunk el egy fájdalomcsillapító tablettát. Ha azonban nagyon erős fájdalmaink vannak, és a torokfájás mellett lázunk is van, ráadásul ez két-három napig is eltart, mindenképpen keressük fel az orvosunkat.

Használjuk az illóolajok erejét!

Az illóolajok, vagy az azokat tartalmazó termékek, például a mellkasra kenhető balzsamok segíthetnek a köhögés elleni küzdelemben és az orrunkat is kidugíthatják. A leggyakoribb és legjobb hatású illóolajok a mentol és az eukaliptusz.

Emeljük meg az ágy fejrészét!

A hagyományos elképzelés szerint az a legjobb, ha a betegek fejét alaposan feltámasztjuk néhány puha párnával. Azonban a szakemberek szerint ez természetellenes tartásba kényszeríti a nyakunkat. Azonban az enyhén megemelt fej és mellkas segíthet abban, hogy könnyebben lélegezzünk. Próbáljuk meg az egész matracunkat megemelni, ez kíméletesebb lehet a gerincünknek.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés