Origo
| 2021. 12. 06. – 15:00 | Dánia |
Ritka, a 11. századból, feltehetően a közel-keleti térségből származó arany fülbevalót találtak Dániában. Fotó: Internet

Hirdetés

Ritka, a 11. századból, feltehetően a közel-keleti térségből származó arany fülbevalót találtak Dániában - jelentette be vasárnap a dán nemzeti múzeum.

Az ékszerre fémdetektorral bukkant rá Jütland nyugati részén Frants Fugl Vestergaard. A koppenhágai múzeum közleménye szerint először találtak ilyen leletet Skandináviában - írja az Origo.

A fülbevaló valószínűleg Bizáncból vagy Egyiptomból származhat, egy bizánci uralkodó adhatta ajándékba egy viking vezérnek.

Az ékszert hétfőtől lehet megtekinteni a múzeumban.

A lelet igazán különleges, mindössze 10-12 ehhez hasonló darabot találtak korábban világszerte, de egyiket sem Skandináviában - mondta el Peter Pentz, a múzeum szakértője. 

A vikingek ezerszámra hoztak magukkal ezüst érméket útjaikról, de ékszereket csak alig - fűzte hozzá Pentz.

A szakértő azt is elmondta, hogy a lelet megtalálásának helyszíne is izgalmas, mert azon a környéken nem volt ismert viking település.

Korábban csak viking sírokban találtak Bizáncból származó aranyat.

A fülbevaló egy félhold alakú aranylemezből áll, kis aranygolyókkal és aranyszalagokkal díszítve, a mintája pedig két stilizált madár az életfa két oldalán.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés