Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 07. – 09:30 | Ukrajna |
Az ukrán gazdaság évente mintegy 40 milliárd hrivnyát veszít a feketegazdaság miatt. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán gazdaság évente mintegy 40 milliárd hrivnyát veszít a feketegazdaság miatt. Éppen ezért a hatóságoknak mindenekelőtt arra kell koncentrálniuk, hogy a gazdaságot kihozzák ebből, és ne a legális vállalkozások fiskális terheit növeljék.

Erről az RBC Ukrajna hírportál számolt be az Európai Üzleti Szövetség (EBA) honlapján megjelent közleményre hivatkozva.

Ma Ukrajnában két párhuzamos valóság létezik: egy átlátható vállalkozás, amely fizeti a szükséges adókat és befizetéseket.

És a feketegazdaság, amely semlegesíti a törvényi előírásokat, nem fizet adót. Az ebből származó veszteségek kolosszálisak – mind az átlátható cégek, mind az állam számára – jegyezték meg a szövetségben.

A szakértők úgy ítélték meg, hogy az állami költségvetés a háztartási gépek szürkepiacáról 5 milliárd hrivnyával, a dohánytermékek illegális kereskedelme miatt 16 milliárd hrivnyával, az alkohol illegális piaca miatt körülbelül 14 milliárd hrivnyával és az ékszerek illegális behozatala miatt 2 milliárd hrivnyával kap kevesebbet.

A jogkövető üzletág képviselői meg vannak győződve arról, hogy ez nem mehet tovább.

A törvénytisztelő vállalkozásokra nehezedő nyomás és adóterhek növelése helyett pedig érdemes megpróbálni az ukrán gazdaságot kihozni ebből, egyenlő és tisztességes üzleti feltételeket teremteni mindenki számára – hangsúlyozták a szövetségben.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukránok rekordmennyiségű mikrohitelt vettek fel. 2021 három negyedéve alatt az ukránok összesen 49 milliárd hrivnya összegű úgynevezett mikrohitelt vettek fel.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés