Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 07. – 08:15 | Kárpátalja |
December 6-án a Nagyberegi Református Líceumban járt az NSKI  Mikulása, hogy meglepje az ott élőket. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Felelősséggel és hűséggel – ez a jelmondat vezérli a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) munkatársait, melyhez híven immáron közel egy évtizede december elején Mikulás-járás keretében adják át ajándékaikat a Kárpát-medencében nehezebb sorban élő magyar gyermekek és családjaik számára. Így érkeztek meg a névre szóló csomagok 2013 óta minden évben Kárpátaljára is. Azokat korábban rendre Szász Jenő elnök és munkatársai adták át a címzetteknek. A Covid-járvány miatt viszont sajnos már sem tavaly, sem idén nem jöhettek el személyesen, s az itteni gyerekek sem köszönhették meg az ajándékokat kedves műsor keretében… De a Mikulások már csak olyanok, hogy rájuk lehet bízni a küldeményeket, a szeretet csomagba zárt üzeneteit, mert ők legyőznek minden akadályt. Így aztán most is célba értek az ajándékok.

December 6-án hangos Mikulás-hívó ének fogadta a Nagyszakállút a Nagyberegi Református Líceum igazi karácsonyi hangulatot árasztó zsibongójában, ahol Tóth László lelkészigazgató köszöntötte azokat a nagyberegi gyerekeket és szüleiket, akikhez idén ide küldte meglepetéseit az NSKI. A karácsonyfák szomszédságában felállított kandalló mellett örömmel pihent meg a Mikulás, aki mesélt a gyerekeknek a hosszú útról, amit megtett, illetve a szeretet fontosságáról, ami nem csak ezt az időszakot kell átjárja. Majd a lelkészigazgató közreműködésével kézbesítette a névre szóló ajándékokat a gyerekeknek. Akik nagy izgalommal kutatták, mit is rejtenek a hatalmas csomagok. Mint kiderült, valamennyien a kedvenc és óhajtott játékukat is megtalálták abban, hisz az NSKI Mikulása előre érdeklődött, kit mi érdekel leginkább, ki mivel foglalkozik szívesen. Így aztán nagy volt az öröm, amikor a csomagot kibontva a gyerekek olyan dolgokat vehettek kezükbe, amiről sokszor csak titokban álmodtak. Aztán a családi karácsonyi csomagokat is átvehették a szülők, hisz az ajándékozók nem csupán a gyermekeknek akartak örömet szerezni Mikuláskor, de küldeményeikkel családjaik karácsonyi asztalát is igyekeztek gazdagabbá tenni.

Az ajándékozást követően Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke arra kérte a gyerekeket, hogy viszonzásaként legyenek szófogadó, engedelmes, jó gyermekek. Emellett mind a kicsinyek, mind a felnőttek figyelmét a hálaadás, az imádkozás, az egymásért való imádkozás fontosságára hívta fel.

Mint megtudtuk, az NSKI a Kárpátaljai Református Egyházkerületen keresztül minden évben más településre juttatja el ajándékait. Idén Nagybereg, Beregújfalu, Kígyós, Nagymuzsaly, Kuklya, Beregardó, Makkosjánosi és a Nefelejcs Rehabilitációs Központ gyerekei (összesen száztizen) örülhettek az ajándékoknak. A karanténszabályok miatt viszont ezúttal nem egyszerre vehették át ünnepélyes keretek között, azokat a lelkészeken keresztül juttatják el az érintettekhez.

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Idén is megérkezett Kárpátaljára az NSKI mikulásajándéka
  • Idén is megérkezett Kárpátaljára az NSKI mikulásajándéka
  • Idén is megérkezett Kárpátaljára az NSKI mikulásajándéka
  • Idén is megérkezett Kárpátaljára az NSKI mikulásajándéka

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés