Életmód | 2021. 12. 07. – 20:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem véletlen, hogy a szaunázásnak annyi rajongója van: fizikailag és mentálisan is nagyszerűen ellazít, és a téli hidegben különösen kellemes tud lenni. Aki olyan edzőterembe jár, ahol van szaunázási lehetőség, annak érdemes lehet kihasználnia, mivel remek kiegészítője a mozgás utáni regenerációnak.

A szaunahasználattal a kezdőknek érdemes betartani a fokozatosság elvét, és az első hónapokban heti 2-3 alkalommal szaunázni 10-15 perces etapokat, majd lassan növelni az időtartamot a komfortérzetükhöz mérten - idézi a Men's Health dr. Samantha McKinney dietetikust.

Jobb erőnlét, rövidebb regenerációs idő

Egy nemrégiben készült kutatás szerint a rendszeres szaunázás segíthet megőrizni az izomtömegünket, emellett csökkentheti a gyulladások kialakulásának veszélyét is. Segíthet továbbá növelni a szív- és érrendszer állóképességét, ezáltal hosszú távon hozzájárul a nyugalmi pulzusszám csökkentéséhez. Bár önmagában a szaunázással nem váltható ki egy edzés, a kettő kombinálása jobb erőnlétet, illetve rövidebb regenerációs időt eredményezhet - írja a Házipatika.com.

A szaunázás után súlycsökkenés is tapasztalható, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor alapvetően ez az izzadás miatt történő folyadékvesztés miatt van. Éppen ezért szaunázás után mindig ügyeljünk a folyadékpótlásra, mert a megfelelő hidratáltság fontos az izmok regenerációjához.

Hálás lesz érte a bőr

A rendszeres szaunázás a bőrre is nagyon jó hatással van: hozzájárulhat a bőrsejtek megújulásához, javítja a bőr mikrokeringését, ezáltal feszesít, és serkentheti a kollagéntermelődést is, aminek öregedésgátló hatása van. A pórusok megtisztítását is elősegítheti, nem véletlen, hogy a kozmetikai kezelések elején is gyakran használnak meleg gőzt. Fontos azonban tudni, hogy azoknak, akik rosaceára, ekcémára, pikkelysömörre hajlamosak, vagy érzékeny a bőrük, célszerű kerülni a szaunázást.

Mire figyeljünk?

Mindezek mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy egy fárasztó edzés vagy hosszú nap után a forró gőz segíthet mentálisan is ellazulni, és hosszú távon ennek fizikailag is csak pozitív hatásai vannak. Amire érdemes ügyelni, hogy szauna előtt és után is igyunk elég folyadékot, és szaunázás előtt semmiképpen se fogyasszunk alkoholt. Ha bármikor gyengének érezzük magunkat, szédülni, émelyegni kezdünk, vagy úgy érezzük, hogy nem kapunk rendesen levegőt, azonnal menjünk ki a szaunából!

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.