Karpat.in.ua
| 2021. 12. 07. – 13:00 | Ukrajna |
Korábban Putyin kijelentette, szeretne effajta garanciákat kapni Nyugattól. Fotó: Internet

Hirdetés

Korábban Putyin kijelentette, szeretne effajta garanciákat kapni Nyugattól. Dmitro Kuleba külügyminiszter Szavik Suszter „Szólásszabadság” című műsorában elmondta: senki sem fogadja el Oroszország feltételeit arra vonatkozóan, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz.

Kuleba elmondta, beszélgetett az EU-tagállamok képviselőivel, és ők „sem támogatják ezt a történetet” - írja a Karpat.in.ua.

Egyben kihangsúlyozta: Európa valóban most nem engedheti meg, hogy Putyin másodszor is megnyerje a „főnyereményt”,

ahogyan azt 2014-ben tette, ezért egy ilyen követelés elfogadása, ahogyan az egyik kolléga, egy befolyásos NATO-tagállam képviselője ékesszólóan mondta – nonszensz”.

Mindemellett Kuleba hangsúlyozta, hogy „kizártnak tartja, hogy most ilyen megállapodás szülessen”, és hozzátette, hogy „csak az ukrán nép fogja eldönteni, hova és milyen irányba halad Ukrajna”. Kuleba elmondása szerint egyre több európai ország támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását.

„Ez egy összetett folyamat. Moszkva jól tudja, hogy Ukrajna NATO-tagsága nem holnap dől el, több mint valószínű holnapután kérdése. Ők azonban azt követelik, hogy ma kapjanak erre garanciát” – közölte Kuleba.

Ukrajna külügyminisztere emlékeztetett arra, hogy amikor Oroszország 2014-ben megtámadta Ukrajnát, az ország semleges státuszban volt, és ez nem akadályozta meg Oroszországot az agressziótól. Kuleba Moldova tapasztalataira is emlékeztetett, amelynek szintén nem voltak NATO-csatlakozási tervei.

Oroszország ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását

Volodimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke december 1-jén kijelentette, hogy garanciákat szeretne kapni a Nyugattól arra vonatkozóan, hogy Ukrajna nem csatlakozik az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO).

Kuleba ukrán külügyminiszter másnap válaszolt Putyinnak, miszerint Moszkva nem tudja megakadályozni Ukrajna közeledését a Szövetséghez, és nincs szavazati joga az erre vonatkozó megbeszéléseken. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is reagált Putyin kijelentésére. Blinken elmondása szerint az elképzelés, miszerint Ukrajna vagy a NATO fenyegetést jelentene Oroszország számára – téves.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ischinger szerint Ukrajnának a finn utat kellene választania a NATO-tagság helyett. Wolfgang Ischinger emlékeztetett, hogy a skandináv ország ugyanis tagja az Európai Uniónak, de nem tagja az Észak-atlanti Szövetségnek.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés