Karpat.in.ua
| 2021. 12. 07. – 16:00 | Ukrajna |
Ukrajna fegyverrendszereket, köztük haditechnikai eszközöket, beleértve Mi-17 helikoptereket kért az USA-tól, amelyeket Kabul eleste előtt Afganisztánnak szántak. Fotó: Internet

Hirdetés

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter washingtoni látogatása során azt kérte Lloyd Austintól, a Pentagon főnökétől, hogy az Egyesült Államok adjon Ukrajnának fegyverrendszereket, köztük haditechnikai eszközöket, beleértve Mi-17 helikoptereket, amelyeket Kabul eleste előtt Afganisztánnak szántak – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál kedden a Foreign Policy című amerikai külpolitikai folyóirat cikkére hivatkozva, közli a Karpat.in.ua.

A kiadvány szerint Reznyikov és Austin a Pentagonban találkozott november közepén. Az ukrán miniszter jelezte, hogy sürgősen fegyverrendszerekre van szüksége, hogy eltérítse Oroszországot az Ukrajna elleni támadás szándékától.

A lista, amelyet Reznyikov átadott Austinnak, lég- és tengervédelmi, valamint elektronikus hadviselési eszközöket tartalmazott.

Kijev ugyancsak kérte az amerikaiakat, hogy a tálibok hatalomátvétele előtt Afganisztánnak szánt katonai felszerelések egy részét is adja át neki, beleértve az Ukrajnában szervizelt szovjet gyártmányú Mi-17-es helikoptereket és az eredetileg az afgán hadseregnek szánt lőszereket.

Reznyikov amerikai látogatását követően az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselői utaztak Kijevbe, hogy felmérjék Ukrajna légvédelmi szükségleteit. A Pentagon nem kívánt részleteket közölni arról, hogy milyen további katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

„Továbbra is szorosan együttműködünk Ukrajnával, hogy felmérjük az ukrán fegyveres erők konkrét szükségleteit”

– mondta Anton Semelroth alezredes, a Pentagon szóvivője, a Foreign Policynek. De sem a Külügyminisztérium, sem a Nemzetbiztonsági Tanács nem kommentálta a jelen cikket.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Reznyikov felszólítja a nyugati országokat, hogy küldjék csapataikat közelebb az orosz határhoz. Véleménye szerint ez segít megfékezni az orosz agressziót.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés