Karpat.in.ua
| 2021. 12. 08. – 20:00 | USA |
Amerikai tisztviselők megállapodást kötöttek Németországgal az Északi Áramlat-2 gázvezeték lezárásáról abban az esetben, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Fotó: Internet

Hirdetés

Amerikai tisztviselők a Kongresszus tagjaival közölték, hogy megállapodást kötöttek Németországgal az Északi Áramlat-2 gázvezeték lezárásáról abban az esetben, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Amerikai magas rangú tisztviselők kijelentették, biztosítékot kaptak Németországtól a gázvezeték lezárását illetően, az viszont nem derült ki, hogy a két fél megegyezett e az invázió meghatározásában - írja a Karpat.in.ua.

Victoria Nuland, amerikai külügyminisztérium vezető tisztviselője elmondta, véleménye szerint Németország készen áll arra, hogy komoly, Oroszország elleni intézkedésekben vegyen részt abban az esetben,

ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Egyben hozzátette, az Egyesült Államok már „intenzív konzultációkba” kezdett Németországgal.

Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója közölte, az Egyesült Államok felvette a kapcsolatot a német kormánnyal az Északi Áramlat-2 gázvezeték kapcsán egy esetleges invázió esetére. A további tárgyalásokat nem kívánta kommentálni. Sullivan elmondta, hogy „ha Vlagyimir Putyin látni akarja a gáz áramlását a vezetéken, akkor nem biztos, hogy meg akarja kockáztatni az Ukrajna területére való behatolást”.

Az FT adatai szerint az Északi Áramlat-2-vel kapcsolatos intézkedéseket beépítik az amerikai szankciócsomagba, amely a rubel dollárra való váltásának blokkolását tartalmazza és a jövőben az orosz oligarchák ellen fog irányulni.

Egy európai diplomata a Reutersnek elmondta, amerikai tisztségviselők szövetségesei értésére adták, hogy invázió esetén szankciókat vezetnek be a gázvezeték ellen. Egyben hozzátette, ha az Egyesült Államok további szankciókat vezetne be, senki sem tudna foglalkozni az Északi Áramlat-2-vel attól tartva, hogy megsérti az amerikai szankciókat.

Egy amerikai tisztviselő az FT-nek elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 mintegy elefánt a szobában… Mindenütt ott van, ami Oroszországgal, Németországgal és Ukrajnával kapcsolatos. Az amerikai tisztviselők várhatóan Németországba utaznak az Olaf Scholz vezette új kormány beiktatását követően.  

Előzmények: A Bloomberg forrásai korábban arról számoltak be,

hogy az Egyesült Államok arra fogja kényszeríteni Németországot, hogy vállalja az Északi Áramlat-2 leállítását.

Robert Habeck, Németország leendő alkancellárja kijelentette, hogy az Északi Áramlat-2 még nem kapta meg a tanúsítvány, az ellenőrzés még folyamatban van, azt követően, az ukrajnai helyzet eszkalálódása hátterében „politikai megvitatásra” kerül sor.

Németország új kormányát várhatóan december 8-án iktatják be.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Putyin arról tájékoztatta Bident, hogy a NATO veszélyes kísérleteket tesz az ukrán terület birtokba vételére. Putyin kiemelte, hogy nem kell Oroszországra áthárítani a felelősséget az Ukrajna körüli helyzet kiéleződéséért. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés