Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 09. – 13:24 | Ukrajna |
Hatalmas pénzbírságot kaphat, aki tagadja Oroszország Ukrajna elleni fegyveres agresszióját. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán Miniszteri Kabinet támogatta azokat a törvényjavaslatokat, amelyek felelősségre vonást írnak elő Oroszország Ukrajna elleni fegyveres agressziójának és az ukrán területek Orosz Föderáció általi ideiglenes megszállásának nyilvános tagadásáért.

Az erről szóló döntés a kormány december 9-i ülésén született - írja a Fakty.com.ua.

A Miniszteri Kabinet összesen két, a Külügyminisztérium által készített törvénytervezetet hagyott jóvá.

Az első dokumentum szerint jogellenes cselekményként ismerik el:

az Orosz Föderáció fegyveres agressziójának nyilvános tagadását, Ukrajna területeinek megszállását, Oroszország azon kísérleteit, hogy legitimálja a megszállt ukrán területek annektálását.

A törvényjavaslat célja, hogy megakadályozza a külföldi és ukrán közéleti személyiségek, tisztviselők és politikusok provokatív magatartását a fegyveres konfliktusban.

A törvényjavaslat kimondja, hogy az Orosz Föderáció agressziójának tagadása az Oroszország által Ukrajna ellen kirobbantott agresszív háború áldozatai miatti felháborodás, Ukrajna népe méltóságának megaláztatása, jogellenes és jogi következményekkel jár.

Az Orosz Föderáció fegyveres agressziójának nyilvános tagadása legalább egy, több személyhez intézett nyílt fellebbezést jelent, amely írásos nyilatkozatot vagy grafikus képet tartalmaz az ideiglenesen megszállt Krímről Oroszország határain belül (vagy Ukrajnán kívüli különálló területként).

A Krím annektálásának legalizálására tett orosz kísérletek nyilvános tagadása pedig legalább egy nyílt fellebbezést jelent, amely tagadja Oroszország és tisztségviselőinek megfelelő intézkedéseit.

A törvényjavaslat kiterjed:

a sajtóban, rádióban, televízióban, egyéb médiában nyilvánosságra hozott tagadásokra; az interneten keresztül; üzenetek nyilvános beszélgetés közben; plakátok, szlogenek demonstrálása nyilvános helyeken; szórólapok vagy egyéb nyomtatott anyagok terjesztése.

A második törvényjavaslat módosításokat vezet be Ukrajna közigazgatási szabálysértési törvénykönyvébe. Többek között bevezetik a felelősségre vonást - pénzbírságot az orosz agresszió nyilvános tagadásáért, Donbász és Krím területeinek ideiglenes megszállásáért, az annektálás legitimálására tett kísérletekért:

  • az állampolgárok 1000-2000 adómentes minimáljövedelme (17-34 ezer hrivnya);
  • az év során ismételt ilyen bűncselekményért 2000-3000 adómentes minimáljövedelem (34-51 ezer hrivnya) összegben.

A törvényjavaslat kiterjed a hazai és külföldi közéleti személyiségekre; tisztségviselőkre (állami vagy önkormányzati feladatok ellátására jogosult személyek); politikailag exponált személyekre (hazai, külföldi közéleti személyiségekről, valamint nemzetközi szervezetekben érintett személyekről beszélünk).

Most a törvényjavaslatokat az ukrán Legfelső Tanácsnak kell megvizsgálnia.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint a Biden-Putyin csúcstalálkozó az elrettentést és a feszültség enyhítését szolgálta. Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi online megbeszélése lehetővé tette a feszültség enyhítését és az elrettentést szolgálta. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés