MTI

| 2021. 12. 09. – 14:00 | USA |
Biden rendelete kötelezővé tette volna a 100 főnél nagyobb vállalatok alkalmazottainak a koronavírus elleni védőoltás felvételét vagy a folyamatos, heti tesztelést. Fotó: Internet

Hirdetés

Az amerikai szenátus leszavazta Joe Biden amerikai elnök korábbi rendeletét, amely kötelezővé tette volna a 100 főnél nagyobb vállalatok alkalmazottainak a koronavírus elleni védőoltás felvételét vagy a folyamatos, heti tesztelést - jelentette a The Washington Times csütörtökön.

A jobboldali-konzervatív amerikai napilap online tudósítása szerint a washingtoni idő szerint szerda esti szavazáson

52-48 arányban elfogadott törvényjavaslat most visszakerül a képviselőházba,

ahol a demokrata párti többséggel szemben már jóval nehezebb dolga lesz a republikánus képviselőknek, hogy kétpárti támogatással megsemmisítsék az elnöki rendeletet - írja az MTI.

A száz fős szenátusban az 50 republikánus mellett két demokrata párti politikus, Joe Manchin nyugat-virginiai és Jon Tester montanai szenátor is a javaslat mellett szavazott.

Mitch McConnell kentucky szenátor, a republikánusok felsőházi vezetője beszédében kiemelte: "Túléltem a [poliovírus okozta] gyermekbénulást. Higgyék el nekem, nincs nálam nagyobb támogatója a védőoltásoknak. De az Amerikai Egyesült Államok szabad ország.(...) A washingtoni elit nem dönthet az embereket érintő legapróbb kérdésekben anélkül, hogy erre törvényes vagy alkotmányos, legitim alapja lenne".

A republikánus szenátorok amellett érveltek, hogy az elnöki rendelet következtében rengeteg amerikai dolgozó elveszítheti a munkahelyét, mivel a rendelkezés szerint a vállalatok 13 600 dolláros (több mint 4 millió forintos) büntetéssel sújthatók, ha a munkavállalójuk nem veszi fel a védőoltást.

A demokrata párti Manchin szenátor azzal érvelt a kötelező oltakozást előíró elnöki rendeletet megsemmisítése mellett, hogy nem hajlandó megbüntetni a vállalatokat és a dolgozókat csakis azért, mert a munkavállalók nincsenek beoltva. "

Régóta hangsúlyozom, hogy ösztönözni, és nem büntetni kellene azokat a vállalati munkaadókat, akiknek jogi felelőssége megvédeni munkavállalóikat a koronavírustól"

- fogalmazott a politikus.

A szenátusi demokraták többsége azonban, élükön vezetőjükkel, Chuck Schumer New York-i szenátorral, élesen bírálta az elnöki rendeletet támadó törvényjavaslatot.

Ha a tervezetet a képviselőház is megszavazná Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivőjének korábbi jelzése alapján Biden elnök megvétózná, így ezután az visszakerülne a kongresszusba, ahol mindkét házban kétharmados többségre lenne szükség az elnöki vétó leszavazásához.

A hét elején egy Georgia állambeli szövetségi bíróság már leállította a Biden-adminisztráció egyik korábbi döntésének végrehajtását, amely még a szövetségi kormányzat munkatársai és alkalmazottai számára tette volna kötelezővé a védőoltás felvételét.

Más szövetségi bíróságok pedig ehhez hasonlóan

leállították az állami egészségügyi intézményekben dolgozók kötelező oltakozását előíró rendelet végrehajtását.

Republikánus szenátorok szerint ezek a bírósági ítéletek növelik annak az esélyét, hogy a bíróságok a vállalati munkavállalók számára kötelezően előírt védőoltást kimondó rendeletet is megsemmisítik, függetlenül a várható kongresszusi szavazások végeredményétől.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy megnyugtató a WHO álláspontja az omikronnal kapcsolatban. Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés