HáziPatika.com

| 2021. 12. 09. – 10:07 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha nap éri a bőrünket, akkor a szervezetünk D-vitamint kezd termelni - ennek a vitaminnak fontos szerepe van számos szerv és szövet működésében. Kutatások szerint meglepően sokan D-vitamin hiányosak, ennek pedig akár komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek.

Napfény hiányában a testünkben is többféle változás megy végbe, melyről a Brightside cikke írt bővebben. A kalcium mellett a D-vitaminnak is fontos szerepe van abban, hogy a csontjaink erősek és egészségesek legyenek. A D-vitamin hiánya csökkenti a kalcium felszívódását, emiatt pedig a csontok meggyengülhetnek és csontfájdalom, izomgyengeség és csontritkulás jelentkezhet. Emellett megváltozhat a csont struktúra, és deformitások alakulhatnak ki a csontszerkezetben. Egy kevés napozás, valamint a D-vitamin és a kalcium szedése segíthet mindezek megakadályozásában - írja a Házipatika.com.

Mentális és bőrbetegségeket is okozhat a fényhiány

Tanulmányok szerint a fényhiány, pontosabban az esetlegesen emiatt fellépő D-vitamin hiánya megnövelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A megfelelő D-vitamin-szint általánosságban is növelheti a vastagbélrákos betegek túlélési esélyeit. Hogy a miénk milyen, azt egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthetjük az orvosunk segítségével, aki hiány esetén a megfelelő pótlási módszerre is javaslatot tehet.

A modern életmód egyik következménye, hogy jóval kevesebb napfényhez jutunk, mint az elődeink, hiszen sokkal nagyobb arányban dolgoznak az emberek valamilyen zárt helyen, asztalnál, számítógép előtt, sőt, sokan még a pihenőidejüknek is csak egy elenyésző részét töltik a szabadban. A természetes fény hiánya megnöveli a depresszió kialakulásának esélyét, így a hangulatunk és a kedélyállapotunk érdekében is érdemes minden lehetőséget megragadni arra, hogy a szabadban legyünk, különösen az egyébként is fényhiányos téli hónapokban.

Ezzel az olyan bőrbetegségek, mint a psoriasis belobbanását is megelőzhetjük, melynek kezelésében az UVB-fény hatékony lehet. Ugyanakkor érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy fényvédelem nélkül a lehető legkevesebb időt töltsünk a napon, ugyanis az UV-sugárzás amellett, hogy öregíti a bőrt, növeli a bőrrák kialakulásának esélyét is. A napfény hatására (is) termelődő D-vitamin a leptin nevű hormonal együtt felelős a testsúly szabályozásáért. A zsírsejtekben termelődő leptin jelzi az agynak a jóllakottságot, de ha nem működik megfelelően, akkor sokkal gyakrabban fogjuk túlenni magunkat, ami hosszú távon hízást okoz.

D-vitaminhoz a napfényen kívül olyan élelmiszerek fogyasztásával is juthatunk, mint a halak, a tojássárgája, illetve a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, mint a tej, teljes kiőrlésű kenyér vagy narancslé.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés