MTI

| 2021. 12. 09. – 13:30 | Izrael |
Július, azaz a koronavírus-járvány negyedik hullámának helyi megjelenése óta először csökkent száz alá  a koronavírus betegség súlyos eseteinek száma Izraelben. Fotó: Internet

Hirdetés

Július, azaz  a koronavírus-járvány negyedik hullámának helyi megjelenése óta először csökkent száz alá a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség súlyos eseteinek száma Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A járvány negyedik hullámának csúcsán ez a szám 760 volt, de a harmadik, emlékeztető oltás tömeges felvételének köszönhetően a járvány visszaszorult, és szerdán csak 96 súlyos beteget ápoltak az izraeli kórházakban - írja az MTI.

A betegek közül 54-en szorultak lélegeztetőgép segítségére.

A súlyos állapotban lévők mintegy 80 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 348 486 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 5971 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 134-en vannak közülük kórházban.

Szerdán 651 új vírushordozót azonosítottak több, mint százezer teszt elvégzésével. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,69 százalékos volt, noha a negyedik hullám csúcsán, szeptember elején, ez az arány még a 8 százalékot is meghaladta. A szerdai viszonylag magas fertőzés-számot a ynet azzal is magyarázza, hogy tömegesen tesztelték a hanukai szünet után az iskolákba visszatérő gyermekeket.

A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható jelenleg 1,09, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 109 embernek adja tovább a vírust. Ez a szám november 21 óta ismét 1, illetve annál kissé magasabb,

de előtte, szeptember eleje óta folyamatosan 1 alatt volt.

Izraelben tavaly december vége óta 6 389 878 öt évesnél idősebb személyt - az ország lakosságának 68.71 százalékát - oltották már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával.      

November 23-án megkezdték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását is, és augusztusban a védettség növelésére, a vírus delta változata terjedésének megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást.

A kampány nyomán eddig 4 112 353-an vették fel a harmadik adag vakcinát.

A SARS-CoV-2-koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8210-en, az utóbbi 7 napban 7-en haltak meg Izraelben.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy megnyugtató a WHO álláspontja az omikronnal kapcsolatban. Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés